Dopad politické nestability v zemích Blízkého východu
Text dotazu
Dobrý den, na bakalářskou práci jsem si vybral výše
uvedené téma a chci Vás požádat, zda-li mi můžete pomoct s výběrem
literatury.
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, pro vyhledání literatury k uvedenému tématu bude nutné využít licencované databáze zaměřené na ekonomické vědy. V Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) a článkové bázi ANL (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ) jsme nalezli pouze částečně relevantní dokumenty Součástí fondu NK ČR je řada dokumentů komise ESCWA (http://www.escwa.un.org/ ), pro jejich nalezení stačí zadat do vyhledávacího formuláře v NKC tuto zkratku.
* MOCEK, Michal. EU odmítá ničení majetku Palestinců : Unie by mohla Izrael žádat o odškodné za zničené projekty, které financovala. Mladá fronta Dnes. ISSN 1210-1168. 2002, Roč. 13, č. 20 (20020124), s. A/9.
* DEVLIN, Julia. Challenges of economic development in the Middle East and North Africa region. Singapore : World Scientific, c2010. 557 s. ISBN 978-981-279-344-7. Kniha je částečně volně přístupná na http://books.google.com/books?id=VdDB17pnDyIC .
* MÜLLER-JENTSCH, Daniel. Deeper integration and trade in services in the Euro-Mediterranean region : southern dimensions of the European Neighborhood Policy. Washington : World Bank ; [Brussel?] : European Commission, c2005. 102 s. Kniha je dostupná na http://books.google.com/books?id=XwSW0X8wvg8C .
* AL-ABSI, Marvan. Úloha euro-stredomorskeho partnerstva v rozvíjaní arabsko-európských vzťahov. In Blízký východ v současném světě : sborník příspěvků z odborné konference. II. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2006. s. 36-44.
NK ČR nabízí svým uživatelům řadu licencovaných článkových databází (https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju), ve většině případů jde spíše o multidisciplinární databáze, které částečně obsahují i informace z oblasti ekonomiky (např. databáze SpringerLINK, ScienceDirect, Web of Science). Na oblast obchodu je pak specializovaná databáze Business Source Complete, která patří mezi zdroje nabízené v rozhraní Ebsco. Z databázi Ebsco jsme vybrali několik záznamů, některé z těchto článů opět mohou být pro uvedené téma pouze částečně relevantní. Je možné, že více relevantních článků byste nalezl, pokud do dotazu uvedetl i konkrétní státy, které mají spolu uzavřené bilaterální dohody, nikoliv tedy pouze obecné výrazy middle east a european union. Všechny výše uvedené licencované databáze jsou pro registrované uživatele NK ČR volně přístupné i mimo budovu NK ČR prostřednictvím tzv. vzdáleného přístupu (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm) .
* Oil Market Outlook. Middle East Monitor: East Med. ISSN 1469-526X. 2006, Vol. 16, Issue 10 (Oct2006), s. 1-1.
* TUDOR, Cristian. Conflict, a shaping factor of the Middle East. Revista Academiei Fortelor Terestre. ISSN 1582-6384. 2010, Vol. 15, Issue 2 (Jun2010), s. 193-204.
* JOHNSON, Debra. Developments in the Economies of Member States Outside the Euro Area. ISSN 0021-9886. Journal of Common Market Studies. 2006, Vol. 44, Issue s1 (Sep2006 Supplement), s. 213-230.
* NEUHOF, Florian. The repercussions of oil and conflict. Euromoney. ISSN 0014-2433. 2006, Vol. 37, Issue 449 (Sep2006), s. 400-408.
* SCHNEIDER, Gerald ; MEßMER, Sascha Patrick. The International Politics of Oil: The Impact of Political Events on the Oil Spot Market, 2000-2004.
Conference Papers. American Political Science Association; 2008 Annual Meeting, s. 1-21.
* d'ALANCON, Francois. The EC looks to a new Middle East. Journal of Palestine Studies. ISSN 0377-919X. 1994, Vol. 23, Issue 2 (Winter 94), p.41-52.
Přístup ke specializovaným ekonomickým databázím mají v ČR vysoké školy s ekonomickým zaměřením, např. VŠE (http://www.vse.cz/zdroje/) , CERGE-EI (http://www.cerge.cuni.cz/library/databases-a-to-z), MUNI (http://www.econ.muni.cz/stredisko-vedeckych-informaci/infozdroje/) . Pro vyhledávání článků můžete využít i volně dostupný Google Scholar (http://scholar.google.com) . U článků, které se v ČR nevyskytují v plném textu, můžete svou knihovnu požádat o získání textu prostřednictvím mezinárodních meziknihovních služeb (https://www.knihovny.cz/Content/sluzby-knihoven) .
Volně dostupné jsou na stránkách Mezinárodního měnového fondu také zprávy Regional Economic Outlook Reports (http://www.imf.org/external/pubs/ft/reo/reorepts.aspx?ddlYear=-1&ddlRegions=9).
Dalším zdrojem informací mohou být i lokální článkové databáze jednotlivých států, které velmi často zpracovávají národní knihovny jednotlivých států (http://search.theeuropeanlibrary.org/portal/cs/libraries.html, http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_national_libraries) , i když u těchto zdrojů je velmi pravděpodobná jazyková bariéra.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2011 12:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu