-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu ohledně dokumentů týkajících se tisknutí písma před vynálezem knihtisku. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,
máte patrně na mysli deskotisky. Už před Guttenbergovým vynálezem vyrývali Číňané už v 6. století písmena do kamene a později vyřezávali písmena do dřeva a po jejich natření barvou prováděli otisk textu. Tato technika dřevotisku (někdy též nazývaná deskotisku) se objevila i v Evropě, kde přibližně od 20. let 15. století vznikly blokové knihy s převážně náboženským obsahem, i když nejproslulejšími blokovými knihami, známými jako donaty (podle svého autora A. Donata), byly učebnice latiny. Více o tomto období se můžete dočíst v následující literatuře:
• ČAPKA, František a SANTLEROVÁ, Květoslava. Z dějin vývoje písma. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1998. 96 s., [24] s. obr. příl. ISBN 80-210-1792-9.
• ŠVANDOVÁ, Pavlína a kol. Bible v dějinách knižní kultury. Náchod: Regionální muzeum v Náchodě, 2015. 108 s. ISBN 978-80-260-7925-5. – jeden odstavec na straně 39
• STAŇKOVÁ, Libuše, JANSKÁ, Lenka a CÍSLER, Jiří. Dějiny knižní kultury a grafického designu. [Praha]: Nakladatelství grafické školy, 2012. 2 sv. ISBN 978-80-86824-12-3. – v 1. dílu strana 89 – 90
• Nejvíce se o vynálezu tisku dočtete v Časopisu čs. Knihovníku, který je digitalizován od strany 30 do strany 34 - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17402081
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
24.01.2019 18:04