Dokumenty o střelecké kariéře Zdeňka Peukerta (1907-1982)
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych získat materiály pojednávající o naší střelecké
reprezentaci v letech 1945-1982, zejména tedy o reprezentantech disciplíny
sportovní střelby , ale i o jejich trenérech. Zejména mne zajímá,
figuruje-li někde v těchto materiálech jméno Zdeněk Peukert či Collins,
který žil v letech 1907 až 1982.
Za reakci předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
následující publikace zabývající se sportovní střelbou uvádějí obsáhlejší informace o československé reprezentaci (záznamy viz el. katalog NK ČR - http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), v titulech č. 2 a 3 se nám podařilo nalézt i jméno Z.V. Peukerta, resp. pod pseudonymem Collins, avšak jedná se pouze o letmé zmínky:
1) Zlatá kniha sportovní střelby / Karel Felt, Ladislav Janoušek, Jan Brych ; [fotografie Karel Felt ... et al.]. Praha: Ottovo nakladatelství - Cesty, 2003. 176 s. : il. (převážně barev.), portréty ; 24 cm. ISBN 80-7181-908-5.
Vydáno ve spolupráci s Českým střeleckým svazem sportovní střelba -- Česko * sportovní střelba -- Československo * sportovní střelba -- dějiny * sportovní střelci -- Česko * sportovní střelci -- Československo * sportovní střelkyně -- Česko * sportovní střelkyně -- Československo * biografie * přehledy
2) Almanach sportovní střelby / Jan Brych ; il. Karel Helmich ; obálka a graf. úprava Petr Čech. -- 1. vyd. Praha: Naše vojsko: ÚV Svazarmu, 1990 (NV). 159 s. : obr., fot., tb. ; 21 cm. (Knižnice Svazarm ; Sv. 112). ISBN 80-206-0008-6. - Collins (s. 148)
3) HEJL, Vlastimil. Sportovní střelba z pistole. Praha: Naše vojsko, 1955. 190 s. - Collins (viz rejstřík)
4) Střelci a čarostřelci: historický přehl. vývoje terčových pušek a pistolí, "střelnic", střelecké techniky a organizací: dějiny soubojové střelby, artistického a "kouzelnického" střílení / Jaroslav Lugs ; předml.: VlastimilHejl ; závěr: Miroslav Filikar ; il. Karel Toman. Praha : Naše vojsko, 1977. 319, [3] s. ; 8°. (Mars ; sv. 16)
* Střelba sportovní - dějiny - výklady populární * Zbraně palné - vývoj - výklady populární * Střelba lovecká - dějiny - výklady populární
5) BRYCH, Jan. Sportovní střelba. Praha: Karolinum, 2008. 261 s. : il. ; 21 cm. (Učební texty Univerzity Karlovy v Praze). ISBN 978-80-246-1582-0.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200903/contents/nkc20091857342_1.pdf
Hledali jsme také v dalších zdrojích, zejména článkových databázích a biografických slovnících, včetně internetu, ale žádné podrobnější informace k Z.V. Peukertovi jsme bohužel nenalezli. Pro Vaši představu uvádíme několik příkladů použitých zdrojů:
* ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl)
* Kramerius - digitální knihovna zpřístupňující plné texty digitalizovaných starších novin a monografií (http://kramerius.nkp.cz)
* World Biographical Index Online - rejstřík k mikrofišové kolekci World Biographical Archives (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_mikrofise.htm ), placený zdroj dostupný v NK ČR na základě platného čtenářského průkazu, případně přes vzdálený přístup i mimo budovu knihovny (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104)
V Databázi národních autorit ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/aut ) je k dispozici přehled pseudonymů, které autor užíval, databáze uvádí odlišný rok narození, konkrétně 27.6.1905.
Obsáhle se historii sportovní střelby věnují také stránky Českého střeleckého svazu (http://shooting.cz/browser.php3?cat=13&viewer=category1.h ), je možné, že má svaz k dispozici podrobnější archiv materiálů, ke kterým byste mohla získat přístup.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2011 10:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu