-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, kudy vedla ústupová cesta Němců v roce 1945 okolo Rožmitálu p. Tř.?
Dobrý den,
koncem 2. světové války na Příbramsku a i v Rožmitálu pod Třebešínem se zabývá ve své bakalářské práci Václav Kadlec.
10. 5. 1945 došlo ke střetnutí mezi ustupujícími Vlasovci a rovněž ustupujících jednotek zbraní SS v Rožmitálu pod Třebešínem.
Vlasovci se stáhli z Prahy přes Lochovic, Jince, Příbram a přes Rožmitál po Třebešínem chtěli projít k americké demarkační linii.
Samotný Rožmitál pod Třebešínem byl osvobozen 12. 5. 1945 sovětskou armádou v devíti amerických tancích M4 Sherman.
Čerpáno z:
Kadlec, Václav. Konec 2.světové války na Příbramsku. Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, Katedra dějin a didaktiky dějepisu, 2018.
Práce je volně dostupná k nahlédnutí a obsahuje i použité zdroje k případnému dalšímu studiu.
Konec 2.světové války na Příbramsku | Digitální repozitář UK (cuni.cz)
Další informace by Vám mohlo poskytnout Podbrdské muzeum.
Kontakt - Podbrdské Muzeum (podbrdskemuzeum.cz)
Případně Hornické muzeum Příbram:
Muzeum | Kontakty | HORNICKÉ MUZEUM PŘÍBRAM - www.muzeum-pribram.cz
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Kladno
Národní knihovna ČR
09.09.2021 11:16