Ústup Němců z Radotína ke Kosoři
Text dotazu
Dobrý den. Doslechl jsem se že na konci války ustupovali Němci z Radotína směrem ke Kosoři. Je to pravda? A ještě jeden dotaz, v Kosoři byla nějaká zemljanka a v kterých místech?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
historii posledních válečných dnů v prostoru Radotína řešila Letopisecká komise Radotín (viz http://www.letopisciradotin.cz/odboj.html), která také vydala publikaci RADOTÍN V ODBOJI A REVOLUCI 1939 – 1945. Tuto publikaci si lze bezplatně stáhnout z odkazu na uvedené adrese, případně přímo zde: http://www.letopisciradotin.cz/docs/odboj.pdf. Do Kosoře se podle této publikace stáhly od Radotína povstalecké oddíly. Vzhledem k tomu, že přímo přes Kosoř nevede ceta dále k Berounu, ústup Němců tudy neprobíhal. Krátkou zmínku o odboji a revoluci v kosoři také obsahuje kniha
Protinacistický odboj na okrese Praha-západ v letech 1939-1945. Praha : Český svaz bojovníků za svobodu, okresní výbor Praha-západ : Okresní úřad Praha-západ, 1999. 256 s. ISBN:80-7005-100-0 na stranách 106-107.
Pokud jde o zemljanku, o té nemáme z publikace žádné informace. V oblasti nicméně působily partyzánské oddíly a nelze tedy vyloučit, že se někde okolo obce v lesích nějaký úkryt nacházel. Zjištění podrobností o této tématice ale bude vyžadovat archivní prvovýzkum. Nejprve bude nutné zjistit jaké partyzánské jednotky v okolí obce působily, což samo o sobě může být obtížné, neboť v revoluční květnové době se označení partyzán často používalo i pro ozbrojeného českého povstalce a nemusí mít s původními partyzánskými oddíly mnoho společného. Následně bude třeba navštívit naše kolegy ve VÚA-VHA v Praze-Ruzyni (www.vuapraha.cz). K orientaci Vám mohou pomoci digitalizované inventáře, viz http://www.vuapraha.cz/node/64. Z nich doporučuji projít inventář PARTYZÁNSKÉ a ODBOJOVÉ HNUTÍ v ČS.- SBÍRKA - (1936) 1939-1945 (1978)- http://www.vuapraha.cz/sites/default/files/inventare/3_2_cs_odboj_a_fondy_a_sbirky_z_let_1939_1945/partyzanske_a_odbojove_hnuti_v_cs.-_sbirka_-_1936_1939-1945_1978.pdf, dále pak SOUPIS MILIT.VHA DISLOK.VE SÚ-MV 2; SB. 22, 308 1.DÍL - http://www.vuapraha.cz/sites/default/files/inventare/3_2_cs_odboj_a_fondy_a_sbirky_z_let_1939_1945/soupis_milit.vha_dislok.ve_su-mv_2.pdf a SOUPIS MILIT.VHA DISLOK.VE SÚ-MV 2; SB.308 2.DÍL - http://www.vuapraha.cz/sites/default/files/inventare/2_1_cs_odboj_cs_armada_v_letech_1918_1939/soupis_milit.vha_dislok.ve_su-mv_2_sb.308_2.dil.pdf. Zemljanka se ale nemusela nutně vztahovat k činnosti partyzánů, mohla ji jako úkryt používat nějaká odbojová či ilegání organizace, takže není vyloučeno, že byste nějaké informace mohl nalézt i v dalších fondech.
Použité zdroje
Radotín v odboji a revoluci 1939-1945. Radotín: MNV Radotín, 1946. 34 s.
Protinacistický odboj na okrese Praha-západ v letech 1939-1945. Praha : Český svaz bojovníků za svobodu, okresní výbor Praha-západ : Okresní úřad Praha-západ, 1999. 256 s. ISBN:80-7005-100-0 na stranách 106-107
Inventáře VÚA-VHA (http://www.vuapraha.cz/node/64)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
29.07.2021 15:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu