-
To se mi líbí
-
Doporučit
Děda Holodňák pochází ze Slovenska. Údajně jeho nějaká rodina z Ukrajiny nebo z Podkarpatske Rusy, jelikož jsem nositelkou jména také, zajímá mě význam, hlavně protože věřím, že to z časti ovlivňuje osobnost. Někdo mi říkal, že by to mohlo vzniknout z ruského golod - hlad nebo cholod - chlad, ale je to jen hypotéza, proto mě zajímá, jestli zjistíte něco přesnějšího. Děkuji
Dobrý den,
bohužel nemáme k dispozici žádné příručky k etymologii ukrajinských nebo rusínských příjmení, nicméně zdá se skutečně pravděpodobné, že příjmení „Holodňák“ vzniklo z ukrajinského slova „голод“ („holod“ – „hlad“), případně „голодний“ („holodnyj“ – „hladový“). Nelze vyloučit také rusínský původ.
Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žije na území 15 osob s příjmením Holodňák a 15 osob s příjmením Holodňáková, všichni jsou hlášeni v okolí Rýmařova a Žatce. Pro Slovensko máme bohužel přístup pouze ke statistikám z roku 1995, kdy na území SR žily 42 osoby s příjmením Holodňák a 42 osoby s příjmením Holodňáková (nejvíce v lokalitách Snina, Michalovce a Remetské Hámre.
Jazykové dotazy zodpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
KURIMSKÝ, Andrej – ŠIŠKOVÁ, Růžena – SAVICKÝ, Nikolaj. Ukrajinsko – český slovník. Praha: Academia, 1994.
KdeJsme.cz. [online]. 2015. [cit.16.3.2017.]. Dostupné z: http://www.kdejsme.cz.
ĎURČO, Peter. Databáza priezvisk na Slovensku (stav v roku 1995). [online]. 1998. [cit.16.3.2017.] Dostupné z: http://www.juls.savba.sk/durco_priezviska.html.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
13.03.2017 08:00