-
To se mi líbí
-
Doporučit
Ráda bych věděla, které muzeum na světě vlastní největší sbírku minerálů a pokud je to možné, co je největší rarita...děkuji
Dobrý den,
dle Guinessovy knihy rekordů z roku 2005 je nejvzácnějším minerálem painit. Pojmenován byl po svém objeviteli, jímž byl Arthur Charles Davy Pain. Minerál byl objeven v Myanmaru v padesátých letech minulého století v počtu pouze jednoho krystalu a do roku 2001 byly objeveny pouze další dva. V roce 2004 byla však objevená nová naleziště v údolí Mogok v Myanmaru a vzácnost minerálu tak o něco klesla, nicméně je stále jedním z nejvzácnějších na světě. Další zajímavé vzácné minerály naleznete například zde: https://rarest.org/nature/minerals.
Pravděpodobně největší sbírku minerálů, meteoritů a kamenů nalezneme ve Smithsonově Muzeu přírodní historie, které je součástí Smithsonova institutu v USA. Jeho sbírka čítá celkem více než 600 tisíc exemplářů, z čehož 350 tisíc je právě minerálů. Více informací o muzeu a jeho kolekci naleznete zde: https://naturalhistory.si.edu/research/mineral-sciences/collections-overview. Další muzea s významnými mineralogickými sbírkami jsou například: Museum für Naturkunde v Berlíně či Natural History Museum v Londýně.
Zdroje:
REISENAUER, Roman. Co je co?: příručka pro každý den, Díl 2: Geologie a mineralogie. Geografie. Archeologie. Kmeny, národnosti a národy. Praha: Pressfoto, 1973. s. 127. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a5900420-6100-11e3-ae93-001018b5eb5c
Symes, R. F. (Robert F.) a HARDING, R. R.. Krystaly a drahokamy. Praha: Fortuna Print, c2005. s. 56. ISBN 80-7321-151-3. Dostupné také z:
https://www.gemsociety.org/article/painite-jewelry-and-gemstone-information/
https://www.gia.edu/doc/WN05.pdf
https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6ad0b890-3fdf-11e7-b3c8-005056825209
https://www.guinnessworldrecords.com/
https://naturalhistory.si.edu/research/mineral-sciences/collections-overview
https://en.wikipedia.org/wiki/Painite
https://www.nhm.ac.uk/our-science/collections/mineralogy-collections/mineral-collection.html
https://www.museumfuernaturkunde.berlin/en/museum/exhibitions/minerals
https://www.pain-trust.org.uk/history
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
--
Národní knihovna ČR
05.12.2022 08:00