Říčany a okolí v květnu 1945
Text dotazu
Jeden den jsme s rodinou vyrazili na procházku do říčanského lesa a já jsem nalezl pozůstatky zákopů. Druhý den jsem se domluvil s kolegou a vzali jsme detektory a vyrazili to tam prohledat. Nalezli jsme celtové knoflíky, knoflíky z německých kabátů, spoustu ruské munice, dokonce dva knoflíky z uniformy příslušníka Československé armády a přezku německého policisty. Podle toho co jsem již zjistil tudy postupovala v roce 1945 a v blízkosti Říčan bylo spousty potyček mezi postupující německou armádou a českými povstalci. Proto se ptám jestli by se dalo zjistit něco více...
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Vážený pane ...,
o průběhu května 1945 na Říčansku vyšla v roce 2011 publikace:
JUKL, Jakub Jiří. Říčany v květnu 1945 : povstání, které zachránilo Prahu. Říčany : Muzeum Říčany, 2011. 29 s., [12] s. čb. fot. příl. ISBN:978-80-904903-0-7 (brož.)
Dále by Vám mohly pomoci materiály na webových stránkách: https://info.ricany.cz/mesto/ricanske-kvetnove-dny-pred-75-lety
kde naleznete vedle popisu událostí a fotografií také úryvky z říčanské kroniky.
Celou kroniku města Říčany, respektive její část z let 1931-1950 naleznete v digitální podobě zde: https://info.ricany.cz/mesto/novy-clanek-bez-nazvu-c20514
S pozdravem za Knihovnu VHÚ Praha
Mgr. Zdeněk Munzar, BBus(Hons), DiS.
vedoucí Oddělení vojenských knihoven
VHÚ Praha
Použité zdroje
https://info.ricany.cz/[…]/ricanske-kvetnove-dny-pred-75-lety
https://info.ricany.cz/mesto/novy-clanek-bez-nazvu-c20514
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha-východ
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
11.11.2020 08:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu