dobový tisk z roku 1946
Text dotazu
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu, jakým způsobem mám postupovat, pokud bych chtěla najít dobový tisk z března roku 1946. Jednalo by se o denní tisk USA, VB a český, který by reflektoval bezprostřední reakci na Fultonský projev z 5. března roku 1946. Mám přístup do Národní knihovny v Praze, je možné mi tisk připravit, když se fyzicky dostavím? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
ověřili jsme dostupnost běžných britských a amerických deníků ve fondu Národní knihovny ČR. Bohužel, z roku 1946 nejsou tyto deníky v Národní knihovně ČR dostupné. The Times zde najdete do roku 1945, a poté až od roku 1948, The Daily Telegraph od roku 1955, New York Times do roku 1944, a poté od roku 1955, New York Tribune od roku 1955.
V případě, že byste chtěla ověřit dostupnost dalšího konkrétního titulu, můžete tak učinit prostřednictvím:
* Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Naskenovaných katalogů (KATIF) - katalog I. a III.(substantivní řazení): http://katif.nkp.cz/
Dostupnost konkrétních titulů v jiných knihovnách ČR můžete ověřit prostřednictvím Souborného katalogu ČR - Seriály: http://aleph.nkp.cz/cze/skcp či Jednotné informační brány: www.jib.cz
Z českých periodik vycházela v roce 1946 mimo jiné následující celostátní periodika:  Mladá fronta, Svobodné noviny, Svobodné slovo, Rudé právo a Lidová demokracie.
Svobodné noviny (jež nahradily Lidové noviny), Rudé právo a severočeskou mutaci Mladé fronty (Severočeská Mladá fronta)  můžete  nalézt v digitální knihovně Kramerius:  http://kramerius.nkp.cz . V systému můžete vzdáleně vyhledávat, plný text novin z roku 1946  je ovšem dostupný pouze v Národní knihovně ČR.
Lidová demokracie a Mladá fronta byly v Národní knihovně ČR převedeny na mikrofilm viz Online katalog NK ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc . Svobodné slovo je dostupné v tištěné podobě  - záznam a možnost objednání v Naskenovaných katalozích (KATIF): http://katif.nkp.cz/ (Generální katalog III, SKRIP _ SMES, č. záznamu: 395).
Před Vaší návštěvou v Národní knihovně si můžete výše zmíněné deníky objednat prostřednictvím Online katalogu NK ČR popřípadě Naskenovaných katalogů ke studiu do Všeobecné studovny, v případě mikrofilmů do Studovny periodik či Studovny společenských a přírodních věd prostřednictvím Online katalogu NK ČR. Systém Kramerius je dostupný v Referenčním centru, Hale služeb a dalších studovnách NK ČR.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.12.2012 08:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu