Doba nižších svěcení
Text dotazu
Dobrý den,
v jaké části duchovní nebo akademické formace byli seminaristé do r. 1973 svěceni k nižším svěcením (ostiář, lektor, exorcista, akolyta), a k nejnižšímu vyššímu, tj. k podjáhenství?
Odpověď
Dobrý den,
před rokem 1973 mohli studenti přijatí do studia bohoslovectví přijmout tonzuru a nižší svěcení až po absolvování prvního ročníku studia, tj. zpravidla mezi 18-22 lety. Podjáhenství bylo určeno těm, kdo oslavili 21. narozeniny a věková hranice pro jáhenství byla 22 let.
Před samotným svěcením museli kandidáti vykonat zkoušku týkající se stupně daného svěcení a také třídenní duchovní cvičení. Svěcení bylo nutné podstupovat postupně od nejnižšího a žádné nesmělo být přeskočeno. Nejprve se prováděla tonzura (která není zahrnuta mezi svěcení), poté čtyři nižší svěcení a následně tři vyšší svěcení.
Tonzura neboli postřižiny spočívala nejčastěji ve vyholení části vlasů na temeni hlavy jakožto odkaz přechodu ze světského do duchovního stavu. Ten, kdo absolvoval tonzuru, měl právo nosit duchovní roucho. Tonzuru i nižší svěcení udílel biskup, kardinál či opat.
Nižší svěcení zahrnují: ostiariát (úřad vrátných neboli klíčníků, kteří odemykají kostel, zvoní zvonkem a sezvánějí a otevírají knihu tomu, kdo káže), lektorát (úřad předčitatelů, kteří předčítají tomu, kdo káže, zpívají a žehnají chléb), exorcisát (úřad zaklínačů, kteří původně zažehnávali ďábla, posléze pečují o svěcenou vodu nebo dělají v kostele pořádek) a akolytát (úřad světlonošů, kteří nosí svícny, rozsvěcují svíce a přinášejí víno a vodu k obětování).
Později přešly funkce kleriků s nižším svěcením dílem na kněze, popřípadě na laiky (kostelníky). Mezi nižším svěcením a svěcení podjáhnů musel uplynout alespoň rok.
V případě Vašeho hlubšího zájmu o danou problematiku Vám doporučujeme obrátit se na některou knihovnu teologických fakult, např. Knihovnu Katolické teologické fakulty viz https://www.ktf.cuni.cz/ktf-36.html.
Použité zdroje
* HOLOUBEK, Ladislav. Úřední komunikace královéhradeckého biskupského semináře se státními, církevními a soukromými subjekty od jeho založení do zániku monarchie v r. 1918.}. Online. Disertační práce. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, Filozofická fakulta. 2022, s. 137. Dostupné z: https://theses.cz/id/bfcfkt/.
* Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto, 1902. sv. 18, s. 843. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:bc86ec10-05b0-11e5-97f4-5ef3fc9ae867
* SEDLÁK, Jan Nepomuk. Cesta k oltáři Páně: obřady sedmera svěcení kněžských a konsekrace biskupské. V Praze: Spolek Haléř sv. Vojtěcha, 1922. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:3fe5448660ecd2a5541541279182bfb7
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.10.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu