doba distribuce dokumentů
Text dotazu
Dobrrý deň, zaujima ma ako dlho v priemere trvá, keď si čitateľ dá požiadavku na na dokument zo štúdijného fondu po jeho presun do príslušnej študovne. Zároveň ma zaujima, či je pre bežného čitateľ moznosť prezenčnej vypožičky z národneho konz. fondu a univerzalne knih. fondu. Za poskytnutie informacie ďakujem
Odpověď
Dobrý den, novodobé fondy Národní knihovny ČR zahrnují Národní konzervační fond (NKF), Universální knihovní fond (UKF) a Studijní fond (SF).
Od roku 1935 má NK pro oblast české (do r. 1992 československé) produkce právo povinného výtisku, tyto výtisky jsou základem Národního konzervačního fondu (NKF). Národní konzervační fond je umístěný v Centrálním depozitáři Hostivař a není běžně dostupný veřejnosti.
Z tohoto fondu je možná pouze prezenční výpůjčka do studovny depozitáře Hostivař (po předchozí domluvě).
Universální knihovní fond obsahuje běžný výpůjční fond, ať už pro presenční či absenční výpůjčky. České a zahraniční knihy vydané po roce 1801 jsou součástí Univerzálního knihovního fondu (UKF). Knihy před rokem 1800 jsou uloženy v Oddělení rukopisů a starých tisků.
Pro potřeby půjčování českých knih mimo NK je budován Studijní fond (SF).
Studijní fond je sbírkou dalších exemplářů titulů domácí neperiodické literatury pro absenční výpůjčky. Je doplňován výběrově jen ze současné běžně dostupné tržní produkce a produkce vysokoškolských skript, a to se zaměřením na profilové oborové skupiny (společenské vědy, přírodní vědy, kultura, umění). Studijní charakter fondu je dán stanovenou druhovou a tematickou skladbou doplňovaných dokumentů.
Objednávání titulů z UKF (SF) je možné objednávkou papírovou (u informací v Hale služeb) nebo elektronickou z báze NKC, http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=nkc. Objednání titulu je podmíněno platným čtenářským průkazem, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_vypsluzby.htm.
Expedice titulu trvá 2-3 hodiny, pokud je uložen v Klementinu. Pro nedostatek kapacity skladu v Klementinu je část fondu uložena v depozitáři Hostivař a denně se odtud dovážejí knihy objedané v předchozím dnu, http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Podminky_expedice_podle_signatur&submenu3=112. Takže objednaný exemplář by byl k dispozici druhý den zhruba kolem poledne. Zda je daný dokument v Klementinu nebo hostivařském depozitáři, je uvedeno v katalogu NK v okně pro objednání dokumentu.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.11.2009 14:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu