dny v týdnu (pondělí, úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota, neděle)
Text dotazu
Proc se takhle ty dny jmenuji:Pondeli, Utery, streda, ctvrtek, patek, sobota, nedele
Odpověď
Dobrý den,
zasilame strucny vyklad dni v tydnu:
pondeli: z po a nedele, tj. den po nedeli,
utery: najdete v archivu nasi sluzby,
streda: prostredni den v tydnu, slovo puvodne znamenalo stred, dnesni slovo stred vzniklo z nej; nazev dne patrne vznikl pod vlivem nemeckeho Mittwoch, ackoli v nasem pocitani pocinajicim pondelkem je strednim dnem ctvrtek,
ctvrtek: ctvrty den v tydnu, od ctvrty, ctyri,
pátek: paty den v tydnu, od paty,pet
sobota: ze tředolatinského sabbatum, toz řeckého sabbaton a to z hebrejského šabbáth=klid,
nedele: všeslovanské slovo, den, kdy se nic nedělá, slovo též označuje celý týden.
Podle:
Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 4. vyd.. -- Praha : SPN, 1992. -- 483 s. ; 21 cm
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. -- 866 s. ; 24 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 09:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu