Dopis z pozůstalosti Petra Bezruče
Text dotazu
Dobrý den,
dle tvrzení učitelky češtiny ze střední školy, měl být v roce 2008 otevřen dopis z pozůstalosti Petra Bezruče. Já si teď na to vzpomněl v souvislosti s dopisem od TGM, který má být otevřen příští rok 19. září. Ona říkala, že existuje dopis, který by se měl otevřít 50 let po Bezručově smrti. Moje otázka teda zní, kdo by ho měl mít ve vlastnictví, respektive jak tuto informaci ověřit a jestli se tak stalo a dopis byl otevřen. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně se jednalo o druhou závěť Petra Bezruče, v níž měl objasnit, jak to bylo s autorstvím Slezských písní. Debata o tom, zda Slezské písně napsal skutečně Vladimír Vašek, známý veřejnosti zejména pod pseudonymem Petr Bezruč, se vedla již předtím. Výrazným hlasem v ní byl kupříkladu spisovatel Jan Drozd, který připisoval minimálně některé básně nikoliv Bezručovi, ale básníkovi působícímu na Těšínsku Ondřeji Boleslavu Petrovi. Na stranu Drozda se postavil také kupříkladu písničkář Jarek Nohavica.
Památník Petra Bezruče, který spravuje Bezručovu pozůstalost, existenci takového dokumentu odmítnul ústy tehdejší vedoucí Aleny Chudárkové. Stejně se vyjádřila i Bezručova osobní sekretářka Zdenka Tomášková, která tak reagovala na dotazy novinářů. Ve svých vzpomínkách vydaných v roce 2003 píše pouze o jedné poslední vůli, v níž spisovatel odkázal vše Památníku Petra Bezruče. O neexistenci druhé závěti je též přesvědčen literární historik a editor Michal Kosák. Ve svém krátkém příspěvku nazvaném Kolem února začalo přituhovat pro Revolver Revue shrnul letitou debatu ohledně autorství Slezských písní. Celé to zakončil postskriptem: „Bezručova poslední vůle byla údajně otevřena už v roce 1958, o autorství v ní však nic není.“ K Drozdovi se kriticky vyjádřil též ostravský literární vědec Zdeněk Smolka a poukázal na účelové vybírání faktů.
Jediným dokladem pro existenci druhé závěti je vzpomínka spisovatele Frana Směji, který ji nechal zaznamenat do památníku dne 29. května 1970 a nechal si zápis potvrdit tehdejším vedoucím Památníku P. B. Jiřím Urbancem. Směja popsal svůj rozhovor s Bezručem v roce 1957 poté, co vyšla monografie Kapitoly o Slezských písních literárního historika Oldřicha Králíka. Na otázku, co si o dané práci myslí, Bezruč prý uvedl: „Kdyby pan profesor přišel ke mně, nemušel bajat. Ostatně ludé se dozví pravdu padesát roků po mé smrti.“
Pozůstalost Petra Bezruče spravuje tedy  i nadále Památník Petra Bezruče jako jedno z pracovišť Slezského muzea v Opavě. Budete-li mít zájem o hlubší bádání, doporučujeme se obrátit přímo tam, viz zde: https://www.szm.cz/rubrika/33/expozicni-arealy/pamatnik-p-bezruce-opava.html. Některé památky se nacházejí též v Literárním archivu Památníku národního písemnictví v Praze, fond je možné procházet online, viz zde: https://pruvodce.pamatnik-np.cz/apu/c6e52857-654f-456b-b061-c74c89658b21.
Stručně řečeno, existence druhé závěti, respektive dopisu, který měl být otevřen 50 let od Bezručovy smrti, není dokázaná. Stejně tak většinově není zpochybňováno autorství Slezských písní, které i nadále jsou připisovány Petru Bezručovi.
Použité zdroje
• DROZD, Jan. Autoři Slezských písní. V Šenově u Ostravy: Tilia, 2003. ISBN: 80-86101-78-9 (váz.)
• TOMÁŠKOVÁ, Zdenka. Ortel samoty: vzpomínky sekretářky Petra Bezruče. Brno: Doplněk, 2003, s. 179. ISBN 80-7239-126-7. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:662f9050-1ef9-11e3-b79f-5ef3fc9bb22f (citováno 16. 8. 2024)
• KOSÁK, Michal. Kolem února začalo přituhovat, in Revolver revue. Praha: Nezávislé tiskové středisko, 2008,roč,č., s. 248 – 249. ISSN 1210-2881. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:1ab1fb80-8edc-11e6-89b1-5ef3fc9ae867 (citováno dne 16. 9. 2024)
• KUČERA, Jan P. Causa Petr Bezruč, in: Reflex: CS – Společenský týdeník. Praha: Ringier, 2008, roč. 19, č. 7. s. 66 – 69. ISSN 0862-6634. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:718fa670-3104-11e8-b257-005056825209 (citováno dne 17. 9. 2024)
• RADOVÁ, Markéta. Závěť měla odhalit, kdo byl Petr Bezruč, in: Mladá fronta DNES: Severní Morava a Slezsko. 18. 2. 2008, roč. 19, č. 41, s. 1. ISSN 1210-1168.
• SMOLKA, Zdeněk. Jak jsme se hádali o autorství Slezských písní, in: Host: literární měsíčník. Brno: Dušan Skála, 2008, roč. 24, č. 3, s. 38–44. ISSN 1211-9938. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:09f88940-9b1d-11e8-93fd-5ef3fc9bb22f
• Vyjádření Zdenky Tomáškové pro ČTK: https://www.lidovky.cz/domo[…]080212_000095_ln_noviny_sko (citováno dne 16. 9. 2024)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.09.2024 07:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu