-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
která díla Jana Amose Komenského byla v průběhu historie přeložena do anglického jazyka? Vím o moderním překladu Labyrintu světa a ráje srdce (Labyrinth of the World and Paradise of the Heart, WALD Press 2009), a o starším překladu Informatoria školy mateřské (School of infancy). Bylo přeloženo i více jeho knih? A jaké jsou starší anglické překlady Labyrintu?
Dobrý den,
kromě Labyrintu světa a ráje srdce byla do angličtiny přeložena i další díla Jana Amose Komenského, jako např. Kšaft umírající matky Jednoty Bratrské, Velká didaktika nebo Orbis Pictus. Labyrint světa a ráj srdce vyšel dokonce několikrát. Níže uvádíme záznamy dokumentů, které má ve svém katalogu k dispozici Kongresová knihovna Spojených států amerických (https://catalog.loc.gov/):
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Labyrint světa a ráj srdce. English The labyrinth of the world and the paradise of the heart [by] John Amos Komensky. New York, Arno Press, 1971.
347 p. 23 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Labyrint světa a ráj srdce. English The labyrinth of the world and the paradise of the heart, by John Amos Komensky(Comenius); ed. and tr. by Count Lützow. New York, E.P. Dutton & co., 1901. 347 p. 19 1/2 cm. Dostupné také z: https://catalog.hathitrust.org/Record/008731781.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Labyrint světa a ráj srdce. English The labyrinth of the world and the paradise of the heart, edited and Englished by the Count Lutzow. London, J.M. Dent, 1905. 306 p. front. (port.) 16 cm. Dostupné také z: http://catalog.hathitrust.org/Record/005768806.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. The labyrinth of the world and the paradise of the heart, translated by Matthew Spinka, illustrated by Enrico C. S. Molnar. Chicago, Ill., The National union of Czechoslovak Protestants in America, 1942. 2 p. l., iii-vi, 170 p. ; mounted front. (port.) ; 22 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Labyrint světa a ráj srdce. English The labyrinth of the world and the paradise of the heart. Translated by Count Lutzow. Illus. by Dorothea Braby. [London] Golden Cockerel Press, 1950. 271 p. col. illus. 26 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Labyrint světa a ráj srdce. English The labyrinth of the world and the paradise of the heart ... Newly translated by Matthew Spinka. Ann Arbor [Dept. of Slavic Languages and Literatures, University of Michigan] 1972. xiv, 148, [55] p. 23 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Labyrint světa a ráj srdce. English The labyrinth of the world and the paradise of the heart / John Comenius ; translated and introduced by Howard Louthan and Andrea Sterk ; preface by Jan Milič Lochman. New York : Paulist Press, c1998. x, 250 p. ; 24 cm. ISBN: 080910489X (cloth : alk. paper)0809137399 (pbk. : alk. paper)
Analytická didaktika:
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Analytical didactic : translated from the Latin with introd. and notes [1st English ed. Chicago] University of Chicagor Press [1953].
Anděl míru:
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. The angel of peace, edited by Milos Safranek; introduction by Matthew Spinka. New York, Pantheon books [1944]. 125, [2] p. incl. front. (port.) 18 cm. Dostupné také z: https://catalog.hathitrust.org/Record/001153917.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Kšaft umírajíci matky Jednoty bratské. English The bequest of the Unity of brethren; translated and edited by Matthew Spinka. Chicago, The National Union of Czechkoslovak Protestants in America, 1940. 38 p. 22 cm.
Informatorium školy mateřské:
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Comenius' School of infancy: an essay on the education of youth during the first six years; edited with an introduction and notes, by Will S. Monroe. Boston, D. C. Heath and company, 1896. xvi, 99 p. incl. front (port) 19 cm. Dostupné také z: http://catalog.hathitrust.org/Record/009605846.
* Pampaedia. English Comenius's Pampaedia, or, Universal education / translated from the Latin by A.M.O. Dobbie. Dover, Kent : Buckland Publications, c1986. 219 p. : ill. ; 24 cm.
Translation of: De rerum humanarum emendatione consultatio catholica. Pt. 4, Pampaedia.Comenius, Johann Amos, 1592-1670.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Diogenes Cynicus redivivus. English: Diogenes the cynic back from the grave, by J. A. Comenius. Translated from the Latin by Michael C. Mittelstadt. [New York? Czechoslovak Society of Arts and Sciences in America, c1970]. 73 p. 27 cm.
Velká didaktika:
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Didactica magna. English The great didactic of John Amos Comenius / translated into English and edited with biographical, historical, and critical introductions by M.W. Keatinge. New York : Russell & Russell, [1967]. vii, 169, 316 p. : ill., port. ; 22 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Works. Selections. English. 1964 J.A. Comenius : selections from his works / [prepared by J. Kyrášek ; with an introduction of Ivan A. Poldauf ; translation of the Czech texts by Z. Konečný].Prague : Státní pedagogické nakladatelství, 1964. 63 p. ; 21 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Works. Selections. English John Amos Comenius on education. With an introd. by Jean Piaget. New York, Teachers College Press [1967? c1957]. viii, 236 p. illus., facsims., ports. 20 cm.
Orbis pictus:
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Orbis sensualium pictus. English & Latin Orbis pictus: a facsimile of the first English edition of 1659 [by] John Amos Comenius; introduced by John E. Sadler. London, Oxford U.P., 1968. vii, 450 p. illus. 19 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. The Orbis pictus of John Amos Comenius... [n.p.] 1887. Dostupné také z: http://hdl.loc.gov/loc.gdc/scd0001.00060980299.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Orbis sensualium pictus. English and Latin. 1887 The Orbis pictus of John Amos Comenius. Syracuse, N.Y., C. W. Bardeen, 1887. Detroit, Singing Tree Press, 1968. xxxi, 194 p. illus. 20 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Orbus sensualium pictus. English and Latin Orbis sensualium pictus, 1659. Translated by Charles Hoole. Menston, Eng., Scolar Press, 1970. 309 p. 21 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Panorthosia. English Panorthosia or universal reform : chapters 19 to 26 / John Amos Comenius ; translated from the Latin by A.M.O. Dobbie. Sheffield : Sheffield Academic Press, c1993. 167 p. ; 23 cm. ISBN: 1850754306 (alk. paper)
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. A patterne of universall knowledge, in a plaine and true draught: or, A diatyposis, or model of the eminently learned, and pious promoter of science in generall London, Printed for T. H. and J. Collins, 1651. 5 p.l., 180 p. 14 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Works. Selections. English A perfect Reformation; an anthology. Selected by Amedeo Molnár. With an introd. by J. L. Hromádka. Prague, Ecumenical Institute of the Comenius Faculty of Protestant Theology, 1957. 69 p. 17 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Scholarum reformator pansophicus. English A reformation of schooles, 1642 [by] Jan Amos Comenius; [translated from the Latin by Samuel Hartlib]. Menston (Yorks.) Scolar P., 1969. [7], 94 p. port. 23 cm. ISBN: 0854170243.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Mutterschule. English. 1956 The school of infancy. Edited with an introd. by Ernest M. Eller. Chapel Hill, University of North Carolina Press [1956]. viii, 130 p. port., facsim. 21 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. Selections. Introd. by Jean Piaget. [Translated from the Czech by Iris Urwin. Paris] Unesco [1957]. 183 p. plates, ports., facsims. 20 cm.
* Comenius, Johann Amos, 1592-1670. The way of light, by John Amos Comenius; translated into English, with introduction, by E.T. Campagnac.Liverpool, University Press; London, Hodder & Stoughton, Ltd., 1938. xix, 26, 234 p. 20 cm.
Další díla J.A. Komenského mohou být obsažena také ve světovém souborném katalogu WorldCat (https://www.worldcat.org) nebo v katalogu Britské knihovny (http://explore.bl.uk/primo_library/libweb/action/search.do?vid=BLVU1). Při vyhledávání v zahraničních zdrojích je místo příjmení Komenský vhodnější zadávat Comenius (případně ještě Johann Amos). Vyhledávání je možné omezit pouze na dokumenty vydané v angličtině pomocí samostatného pole pod vyhledávacím formulářem nebo prostřednictvím filtrů v levé části u výsledků vyhledávání.
Do určité míry obsahuje Komenského díla v angličtině také elektronický katalog Národní knihovny ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc), stačí na jeho úvodní stránce zvolit možnost Pokročilé vyhledávání, do pole autor zadat komenský a v dalším poli kód jazyka dokumentu uvést zkratku eng.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
24.07.2019 15:47