digitalizace v knihovnách
Text dotazu
Můj dotaz se netýká přímo vaší knihovny, ale jednak předpokládám, že o této problematice ví každá větší knihovna a jednak jsou pro mě Pardubice při ruce a to by mohlo mít svůj význam.
Už dlouhou dobu se zajímám o digitalizaci knihovních materiálů. Jednak mě to skutečně zajímá, jednak je informatika tak trochu můj obor a konečně rád čtu. Protože se v poslední době hodně mluví o digitalizaci fondů, zajímalo by mě, jestli bude možné a případně za jakých podmínek, nahlédnout do jejich obsahu přes internet. A to i čtenáři, který není badatel. Nejde mi o on-line katalogy, to je dobrá věc, nejde mi o MVS (prosím informujte své kolegy, že pro soukromníka, resp. důchodce to je věc neúnosná), jde mě o nahlédnutí do obsahu, tedy alespoň obsahu knihy nebo rejstříku knihy. V případě hlubšího zájmu by už si čtenář knihu vyhledal přímo v knihovně.
Pokud Vás svým dotazem neobtěžuji a můžete mi poskytnout podrobnější informaci, nemusíte se rozepisovat, je samozřejmě možné abych se v Pardubicích zastavil osobně. To není problém.
Odpověď
Dobry den,
predem bychom se chteli omluvit za opozdenou odpoved na Vas dotaz. Digitalizace se v knihovnach prevazne zameruje na starsi dokumenty, napr. na historicke fondy (rukopisy, stare tisky, stare mapy), starsi periodika, ktera jsou ohrozena degradaci papiru a pripadne knihy, ktere jsou ve fondu dane knihovny vzacne, nekompletni, poskozene atd. V takovychto pripadech jde vemi casto o knihy, ktere jiz nepodlehaji autorskemu zakonu, v pripade NK CR se za autorskopravne volne dokumenty povazuji knihy a casopisy vydane pred rokem 1880 vcetne.
Vysledky digitalizace historickych fondu jsou pristupne napr. v systemu Manuscriptorium http://www.manuscriptorium.com/Site/CZE/default_cze.asp.
Vetsina digitalizovanych dokumentu v Manuscriptoriu je pristupna pouze v knihovnach, ktere s timto projektem spoupracuji nebo si zakoupily licenci. Pristup k Manuscriptoriu je napr. v Studijni a vedecke knihovne v Hradci Kralove (http://www.svkhk.cz/izdroje.asp?co=fulltext,
http://www.svkhk.cz/izdroje.asp?co=cdrom). Volne jsou v Manuscriptoriu k dispozici popisne udaje zdigitalizovanych dokumentu a v plnem textu je pristup k vyberu zajimavych volnych dokumentu (http://www.manuscriptorium.com/Site/CZE/volne_dostupne_dokumenty.asp).
Krome projektu Manuscriptorium, na kterem spolupracuje vice instituci (http://www.manuscriptorium.com/Site/CZE/reference.asp), existuji digitalizacni projekty jednotlivych knihoven, napr. Vedecka knihovna v Olomouci (http://dig.vkol.cz/, http://mapy.vkol.cz/).
Digitalizovana periodika jsou shromazdovana v systemu Kramerius - http://kramerius.nkp.cz. Na internetu je v systemu Kramerius v souvislosti s autorskym zakonem volny pristupny pouze k zdigitalizovanym dokumentum vydanym pred rokem 1880 vcetne. Bibliograficke udaje o zdigitalizovanych dokumentech jsou volne pristupne bez omezeni. Krome NK CR muzete vyuzivat system Kramerius i v dalsich ceskych knihovnach, napr. v SVK Hradec Kralove.
Obsah systemu Kramerius se v jednotlivych spolupracujicich knihovnach muze odlisovat. V systemu Kramerius naleznete vedle zdigitalizovanych periodik i nektere monografie, prevazne z prelomu 19. a 20.stoleti.
Vice informaci o digitalizaci, ktera je podporovana v ramci programu VISK, naleznete na:
- VISK4 - http://visk.nkp.cz/VISK4.htm
- VISK6 - http://visk.nkp.cz/VISK6.htm
- VISK7 - http://visk.nkp.cz/VISK7.htm
System Kramerius a Manuscriptorium je soucasti Digitalni knihovny (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Digitalni_knihovna&%20submenu2=98).
Vedle techto projektu, na kterych spolupracuje vice knihoven, samozrejme existuji i dalsi projekty, ale jsou skutecne spise zamerene na starsi dokumenty (19.stoleti):
- Chrudimsko digitalne - http://www.knihovna-cr.cz/digitalne.html
- Zlaty fond ekonomickeho mysleni - http://www.econlib.cz/zlatyfond/
- Ceska citanka - http://citanka.cz/texty.php3
- Digitalizovany archiv casopisu (Akademie ved CR) - http://archiv.ucl.cas.cz/
- Ceska elektronicka knihovna : plnotextova databaze ceske poezie 19. a pocatku 20. stoleti - http://www.ceska-poezie.cz/cek/, pro pristup je nutne se zaregistrovat
- Palm knihy - http://www.palmknihy.cz/ (system je zamereny na propagaci e-knih, ktere je mozne cist na bezne dostupnych PDA)
Ze zahranicnich digitalizacnich projektu muzete vyuzivat napr. Project Gutenberg (http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page)
Dalsi tipy na digitalizovane plne texty naleznete v clanku
PEKAREK, Hynek. Digitalni knihovny na ceskem webu. Grand Biblio. 2007, roc. 1, c. 3, s. 28-29.
Obsahy nejnovejsich ceskych knih naleznete napr. v elektronickem katalogu NK CR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc). Obsahy jsou od letosniho roku do baze NKC pridavany u ceskych odbornych knih, ktere byly do NK CR dodany od ledna 2007. Priklad obsahu si muzete prohlednout napr. u knihy PODZIMEK, Michal. Dejiny filosofie nabozenstvi. Liberec : Technicka univerzita v Liberci, 2007. 197 s. Obsah naleznete v zaznamu knihy ve formatu Obsah. Pro ziskani obsahu zahranicnich knih Vam muzeme doporucit Google Book Search (http://books.google.com/). Obsah zahranicnich knih je casto mozne u novych titulu nalezt na strankach jednotlivych vydavatelstvi (napr. knihy vydana Oxford University Press - http://www.oup.com/uk/catalogue/?ci=9780199208487). U ceskych knih jsme obsahy nasli napr. na strankach vydavatelstvi Portal (http://www.portal.cz/scripts/detail.php?id=21147). Obsahy byvaji i soucasti zaznamu knih v soubornem katalogu OCLC WorldCat. Tento zdroj je bohuzel licencovany, v Ceske republice k nemu maji pristup mimo jine i Krajska knihovna Pardubice a SVK Hradec Kralove (http://www.nkp.cz/pages/sluz_oclcfs.htm). Odkazy na obsahy knih byvaji dale casto soucasti zaznamu knih v katalogu Kongresove knihovny (http://catalog.loc.gov).
Meziknihovni vnitrostatni vypujcni sluzby jsou ze zakona c. 257/2001 Sb. sluzbou bezplatnou, knihovny si vsak mohou uctovat provozni naklady (doprava). V ramci NK CR je meziknihovni vnitrostatni vypujcni sluzba pro registrovane uzivatele zdarma. Uzivatele NK CR plati pouze za kopie ziskane v ramci Ceske republiky v pripade, ze knihovna, ktera kopie zhotovila, je NK CR uctuje. Mezinarodni meziknihovni sluzba je bohuzel financne velmi narocna. Uzivatele plati v NK CR pouze cast nakladu na ziskani knihy ci kopie, vetsi cast techto nakladu dotuje NK CR ze sveho rozpoctu.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.11.2007 10:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu