dětská literatura v ČR
Text dotazu
Dobrý deň. Kde by som nasla informácie o vydávaní kníh pre deti v ČR? Ktoré vydavateľstvá sa zameriavajú na detskú literatúru? Vydáva viac prekladová alebo pôvodná literatúra? Ďakujem
Odpověď
Dobry den, detskou literaturu vydava v CR pomerne velke mnozstvi nakladatelu. V bazi NAK - Adresar nakladatelu CR (http://sigma.nkp.cz/cze/nak), kterou spravuje NK CR,  je mozne vyhledavat nakladatele podle zamereni jejich produkce.
Rejstrik zkratek profesionalniho zamereni nakladatelu a vydavatelu naleznete na  http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=nak_zamereni, pro Vami uvedenou oblast je mozne pouzit zkratky Juv (=literatura pro deti a mladez) a Pict (obrazkove knihy pro deti). Tyto zkratky staci ve vyhledavacim formulari baze NAK zadat do pole "Zamereni". Vysledkem vyhledavani je 233
(zamereni=juv) a 5 zaznamu (zamereni=pict). Databazi nakladatelu nabizi na svych strankach i Almanach Labyrint (http://www.almanachlabyrint.cz/), v levem sloupci v casti "Hledani nakladatelstvi" staci vybrat z rolovaciho menu zamereni nakladatelstvi (napr. Knihy pro deti a mladez). Portrety nakladatelstvi vydavajicich knihy pro deti (Baobab, Albatros, BB art, CP Books atd.) vychazeji napr. v casopise Ladeni. Citace jednotlivych clanku naleznete v bazi ANL (http://sigma.nkp.cz/cze/anl).
Podrobnejsi rozbor ci charakteristiku situace ve vydavani knih pro deti a mladez v CR jsme bohuzel nenalezli. Uvadime nekolik clanku, ktere situaci na kniznim trhu popisuji obecneji:
* HORACKOVA, Alice. Zaplava knih loni dosahla vrcholu. Mlada fronta Dnes.
ISSN 1210-1168. Roc. 18, c. 63 (20070315). Ekonomika, s. B/4.
http://show.idnes.cz/zaplava-knih-v-cesku-loni-dosahla-vrcholu-f14-/literatura.asp?c=A070315_081026_literatura_kot
* STASTNY, Ondrej. Raj knih ceka ocistec. Mlada fronta Dnes. ISSN 1210-1168. Roc. 19, c. 2 (20080103), s. A/12
http://www.knizniweb.cz/jnp/cz/literarni_kavarna/aktuality/MF_Raj_knih_zdrazeni.html?cookieCheck=true
* MYSLIVECKOVA, Radka; IWASHITA, Daniela. Tovarna na pohadky. Lidove noviny.
ISSN 0862-5921. Roc. 19, c. 123 (20060527). Orientace. s. I-II
http://www.citarny.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=653
Informace o knizni produkci v CR za roky 2001-2005 naleznete na strankach Cesky knizni trh v sekci Soucasnost - http://www.sckn.cz/ckt/index.php, tyto stranky pripravuje Svaz ceskych knihkupcu a nakladatelu (SCKN).  NK CR ve svych vyrocnich zpravach pravidelne uverejnuje statistiku domaci neperiodicke publikace. Vyrocni zprava NK CR za rok 2007 dosud nebyla vydana, podle statistiky za rok 2006 vyslo v CR celkem 17019 neperiodickych publikaci, z toho 1219 detskych knih (http://www.nkp.cz/files/vz2006.pdf - s. 39).  Vyrocni zpravy NK CR vcetne statistik domacich neperiodickych publikaci za roky 1998-2006 naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Vyrocni_zpravy&submenu3=59.
Prehled o detske literature vydavane v CR muzete ziskat napr. v Elektronickem katalogu NK CR - baze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc). Fond NK CR je mimo jine budovan i na zaklade prava povinneho vytisku (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=weba_oddl.html). Pro vyhledani detske literatury v bazi NKC muzete vyuzit napr. Tematickou mapu fondu (http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=konsp-nkc), zde vybere skupinu
11 - Jazyk, lingvistika a literatura. Na dalsi urovni
(http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&pk=11&file_name=konsp-list&p01=11&x=13&y=7
) je skupina Jazyk, lingvistika a literatura jiz podrobneji tematicky rozdelena, vyhledavani je mozne zuzit napr. pouze na "Literaturu pro deti a mladez" a dotaz omezit ceskou produkci (Provenience > domaci), produkci konkretniho nakladatele (Nakladatel) a urcit roky vydani, o ktere mate zajem. Pokud by Vas zajimaly pouze preklady, pak je dotaz nutne omezit pomoci odkazu Zpresnit, v rolovacim menu Pole pro vyhledavani zvolit vyhledavani podle Kodu jazyka dokumentu a do vyhledavaciho pole zadat kombinace jednotlivych jazyku, ze kterych se preklada. Jazyky jsou zadavany formou zkratek (http://intra.nkp.cz/aleph500/Instrukce/kody_jazyku.htm),
upresneni tedy muze byt napr. zadano eng or ger or rus or fre or spa.
Vysledkem vyhledavani by pak byla literatura pro deti a mladez vydana v CR ve zvolenem roce prelozena z anglictiny (eng), nemciny (ger), spanelstiny
(spa) a francouzstiny (fre), samozrejme je vsak mozne, ze je literatura prekladana i z dalsich jazyku. Jednodussi zpusob rozliseni puvodni ceske a prekladove produkce bohuzel v uzivatelskem rozhrani katalogu neni mozny.
Pro dalsi informace o knizni produkci pro deti a mladez bychom Vam doporucili obratit se na specializovane instituce, napr. Svaz ceskych knihkupcu a nakladatelu (http://www.sckn.cz), Sukovu studijni  knihovnu literatury pro mladez (http://www.npkk.cz/npkk/suk_uvod.php), Ceskou sekce IBBY - http://www.ibby.cz, poradit by Vam mohli i garanti Portalu ceske literatury (http://www.czlit.cz/main.php?pageid=2).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 12:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu