Deportace slovenských dětí na převýchovu do Maďarska
Text dotazu
Zdravím, na jedné pamětní descce v Bratislavě jsem se dočetl, že v druhé půlce 19 a začátkem 20 století bylo z Trenčanské a Nitranské župy , nejdříve 1462, a poté desetitisíce slovenských dětí deportovaných na maďarské území Uherska a cílevědomě odnárodňováno. Pamětní desku umístilo ministerstvo kultury Slovenské republiky 1. června 1998 ve staré Bratislavě poblíž známé Lékárny Salvatora. Kde bych se o těchto faktech dověděl víc ?
Odpověď
Dobrý den,
v našich zdrojích jsme mnoho informací nedohledali, proto Vám doporučujeme obrátit se na slovenskou národní knihovnu, která provozuje obdobnou službu, jako Ptejte se knihovny: http://www.snk.sk/?spytajte-sa-kniznice . Slovenská národná knižnica v Martině bude mít k tomuto tématu jistě více zdrojů.
V knize Dějiny Slovenska je na s. 144-145 uvedeno, že odnárodňování a pomaďarštění se zaměřovalo na dělnickou třídu, aktivity se soustřeďovaly především na školství. V souvislosti s pomaďaršťováním vznikaly různé spolky. Nejpověstnější z nich se jmenoval FEMKE (Hornouherský maďarský vzdělávací spolek),  byl založený v roce 1883, sídlil v Nitře a zaměřoval se na mládež. Pracoval metodicky, promyšleně, cílevědomě a nezastavil se ani před vývozem slovenských dětí do maďarských oblastí.
Další zmínky o odvážení slovenských dětí najdete i v knize Medzi nama a Maďarmi a v knize Nápor –Odpor. Tyto knihy jsou ve fondu Slovanské knihovny: http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=slov_titul_cz.htm.
*CLEMENTIS, Vladimír. Medzi nami a Maďarmi : poučme sa z historie. 2. vyd. Bratislava : Eko-konzult, 2008. 113 s. ISBN 978-80-8079-067-7.
*Nápor-odpor : ako postupovala maďarisácia v Uhorsku a čo s tým súvisí Nápor-odpor : ako postupovala maďarisácia v Uhorsku a čo s tým súvisí. Turčansky Sv. Martin : A. Pietor, 1905. 107 s.
Internetové odkazy:
*http://www.oskole.sk/?id_cat=8&clanok=8937
*https://ep.edu.sk/Lists/Calendar/DispForm.aspx?ID=1625
*http://www.nitra-slovensko.eu/11.-19.-storocie/nitra-v-druhej-polovici-19.-storocia.html?Itemid=48
*http://www.pulib.sk/elpub2/FF/Slancova1/sekcia%20historie%20a%20politologie/2svk06_szabo.pdf
*http://www.snk.sk/?spytajte-sa-kniznice#archiv
Zdroje:
*BEKSICS, Gusztáv. Maďarizácia a pomaďarčovanie : s osobitným zreteľom na naše mestá. 1. vyd. Bratislava : Knižná redakcia R-COOK, 2000. 66 s. ISBN 80-88780-34-9.
*KÁLAL, Karel. Maďarizácia : obraz slovenského utrpenia. Bratislava : Eko-konzult, c2006. 77 s. ISBN 80-8079-047-7 (brož.)
*KONTLER, László. Dějiny Maďarska. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2001. 602 s. (Dějiny států). ISBN 80-7106-405-X (váz.)
*KOVÁČ, Dušan. Dejiny Slovenska. 2., dopl. a rozš. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2007. 423 s. (Dejiny štátov). ISBN 978-80-7106-899-0 (váz.)
* Pohľady do problematiky slovensko-maďarských vzťahov. Bratislava : Slavistický ústav Jána Stanislava SAV, 2009. 83 s. ISBN 978-80-969992-6-2.
*SETON-WATSON, R. W. Národnostná otázka v Uhersku. Bratislava : Slovakia plus, 1995, c1908. 531 s. ISBN 80-88750-07-5 (brož.)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.09.2010 10:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu