denní tisk, 1950-53
Text dotazu
Dobrý den, mohou se v NK v Praze vypůjčit noviny (denní tisk) z r. 1950 až 1953, eventuelně i jiná periodika z této doby. Mám psát nějakou práci na téma Korejská válka na stránkách tehdejšího československého tisku. Nebo jsou dostupné v elektronické podobě. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Vážený pane, v Národní knihovně je denní tisk z této doby k dispozici, a to v zásadě ve dvojí podobě. Některé noviny jsou v elektronické podobě a můžete je najít na portálu Kramerius (http://kramerius.nkp.cz) - to se týká pro dané období Rudého práva a Lidových novin, pokud jsme zjistili.
Přístup pro toto období je možný jen na počítačích v NK, nikoli např. z domova. Nicméně můžete využít vyhledávání (prohledává plný text), tím se vám zobrazí údaje o periodikách, která o korejské válce psala.
Ne všechny noviny jsou ale v elektronické podobě a pokud byste chtěl další tisk z té doby, musel byste si objednat příslušné exempláře ze skladu. V tom případě je vhodné nejprve zjistit pár titulů z té doby (kromě zmíněných např. Svobodné slovo a Lidová demokracie), ty pak objednáte prostřednictvím katalogu NK (http://sigma.nkp.cz/F/ - báze NKC, popř. prostřednictvím naskenovaných katalogů Katif - http://sigma.nkp.cz/F/, nebo lístkového katalogu periodik v hale služeb NK) buď jako mikrofilm nebo papírový exemplář.
Pro zjištění titulů můžete využít informace v hale služeb nebo studovnu referenčního centra, kde najdete soupisy periodik.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 10:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu