Deníky z války v Dolomitech
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se dají někde přečíst nebo najít deníky vojáků, kteří válčili v 1. sv. válce v Dolomitech?
Odpověď
Vážená paní ...,
s ohledem na to, že válečné deníčky nebyly povětšinou věcí veřejnou, ale spíše osobní záležitostí, nacházejí se dnes vcelku logicky na různorodých místech podle jejich dalších poválečných osudů - částo v soukromých rukách (přirozeně - často se jedná o rodinné dědictví), ale také v majetku obecních úřadů, v oblastních i okresních archivech, muzeích a občas i v knihovnách s rukopisným fondem.
Žádné plnohodnotné shromažďiště těchto dokumentů osobní povahy neexistuje (alespoň co se týče situace v ČR). Buď tedy máte možnost kontaktovat některou z výše zmíněných institucí, anebo využít různorodé internetové zdroje, kde se objevují jak přímo zdigitalizované dokumenty, tak i přepisy deníků. V tomto ohledu bych doporučil portál http://velka.valka.cz, kde jsou některé deníkové záznamy zveřejněny nebo je zde uveden odkaz na jejich umístění. Najdou se mezi nimi i zápisky vojáků, kteří bojovali na italské frontě. Vcelku rozsáhlý fond digitalizovaných cizojazyčných válečných deníků můžete najít na portálu Europeana 1914-1918 - http://www.europeana1914-1918.eu.
Pokud se však chcete zaměřit opravdu pouze na Dolomity a nikoliv na širší území východních Alp, kde se odehrávaly boje v rámci italské (jižní) fronty, informační základna se úměrně tomu sníží, poněvadž těžce dostupné Dolomity odčerpávaly jen menší část lidské síly v rámci bojů a počty zde nasazených vojáků se nedají srovnávat například s množstvím vojska, které bylo nasazeno v hlavních vojenských střetnutích, které do podzimu 1917 probíhaly na řece Soči v Julských Alpách a poté na řece Piavě.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
28.08.2015 11:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu