Deníky 1988
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je možné nalézt online verze deníků z roku 1988. Jedná se mi o deníky Svobodné slovo, Lidová demokracie, nebo i jiné, jedná se o to, že potřebuji prohledat období listopad - prosinec 1988 a nemohu prakticky nic kromě Rudého práva najít. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
obáváme se, že volně dostupné naskenované deníky z roku 1988 na internetu nenaleznete. Výjimkou je Rudé právo, které ve své digitální knihovně nabízí Ústav pro českou literaturu AV ČR ( http://archiv.ucl.cas.cz/ ). Na stránkách ústavu pro českou literaturu AV ČR jsou k dispozici i další, převážně literární, časopisy.
Knihovny ČR vytvářejí své vlastní digitální knihovny. Pro periodika a monografie 19. a 20. století je to například digitální knihovna systému Kramerius. V rámci sytému buduje digitální knihovnu hned několik knihoven v ČR - viz http://kramerius-info.nkp.cz/digitalizace-v-cr/dalsi-digitalizacni-pracoviste/. Pro zpřístupňování digitalizovaného obsahu ovšem platí níže uvedená pravidla.
- každá knihovna zapojená do systému Kramerius zpřístupňuje na svých stránkách obsah, který sama digitalizovala, popřípadě přejala z jiných knihoven s tím, že daný titul vlastní ve své knihovně
- volně přístupná část systému je omezena stanovenou hranicí, u které se předpokládá, že již dokument nemůže podléhat autorskému zákonu. Pro systém Kramerius byla tato hranice stanovena na rok 1880 (1890). Dokumenty vydané před tímto  datem by měly být volně dostupné, tedy zobrazitelné z jakéhokoliv počítače s internetem. Periodika a další dokumenty vydané po tomto datu jsou ve většině případů dostupné pouze v prostorách knihovny. Jediným možným výstupem je v tomto případě papírová kopie.
- papírové kopie ze systému je možné objednat i mimo knihovnu prostřednictvím elektronického formuláře: http://www.nkp.cz/sluzby/formulare/kramerius-objednavka
V Národní knihovně ČR naleznete v digitální knihovně pro rok 1988 deníky Pravda a Pochodeň (Orgán Komunistické strany na Plzeňsku a Orgán východočeského KV KSČ).
Vámi uvedené deníky Svobodné slovo a Lidová demokracie (popřípadě Mladá fronta, Zemědělské noviny či Práce) jsou dostupné pouze v tištěné podobě, případně na mikrofilmu (konkrétní deníky -  viz Online katalog Národní knihovny ČR - seriály: http://aleph.nkp.cz/cze/nkcp , pokud zde nejsou uvedeny jednotlivé ročníky (či pouze poškozené exempláře) - viz Naskenované katalogy - Generální katalog III.: http://katif.nkp.cz/ ).
V případě zájmu o papírové kopie některého z výše zmíněných periodik (popřípadě jiných dokumentů) je možné objednat kopie konkrétního titulu a čísla (popřípadě strany) na e-mailové adrese: reference@nkp.cz. V tomto případě jsou kopie účtovány dle ceníku NK ČR (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/cenik). K ceně za kopie je připočítáván příplatek za přípravu předloh (= 30,- Kč viz ceník) a při zasílání hotové zakázky poštou, též balné (35,- Kč) a poštovné (dle ceníku České pošty s.p.).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2013 13:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu