Deníkové záznamy
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o informaci ohledně bibliografie pojednávající o
vedení deníkových záznamů dětí a dospívajících a literaturu, která zachycuje
rozdíl mezi šlechtickým, měšťanským aj. prostředím na počátku 20. století.
Jak nejlépe excerpovat deníčky, nebo text ponechat celý...? Zatím jsou mi
známy jen cestovatelské deníky (18.stol.) a ženské deníky 19. století
(M.Lenderová). Mě by ale zajímalo prostředí a vliv na výchovu dětí na
počátku 20. století a pokud existují z té doby nějaké deníky.
Děkuji mnohokrát za odpověď.
S pozdravem a úctou,
Odpověď
Dobrý den,
bohužel žádné deníky dětí nebo dospívajících z počátku 20. století ani literaturu, která by se touto problematikou zabývala, jsme nenalezli. Kromě katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) nebo článkové databáze ANL (http://aleph.nkp.cz/cze/anl)  jsme pro vyhledávání použili například i odborné databáze Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz ) nebo Ústavu pro českou literaturu AV ČR (http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio ).
Nejvíce publikovaných dětských deníků a k nim se vážící literatury se vztahuje k období 2. světové války, např.:
Deníky dětí: deníky a zápisky z koncentračních táborů / uspořádal, předmluvu a poznámky napsal Jaromír Hořec. Praha: Naše vojsko, 1961. 269 s.: il.; 23 cm. (Dokumenty: edice Svazu protifašistických bojovníků; Sv. 92)
Holocaust a válka očima dětí: (utajené deníky) / uspořádala Laurel Hollidayová ; [z angličtiny přeložila Dagmar Steinová ; k vydání připravil Richard Štencl s použitím překladů Angely Žukovské, Heleny Teigové a Heleny Stachové]. Praha: Prostor, 1997. 307 s.; 21 cm. ISBN 80-85190-56-7.
Pro získání určitých informací o životě a společnosti z počátku 20. století by Vám mohly pomoci tyto publikace:
Dějiny hmotné kultury a každodennosti českého venkova devatenáctého a první poloviny dvacátého století / [autorský kolektiv Pavel Novák ... et al.]. Praha: Národní zemědělské muzeum Praha, 2007. 341 s.: il., portréty, faksim.; 31 cm. ISBN 978-80-86874-06-7.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200806/contents/nkc20081800627_1.pdf
VOŠAHLÍKOVÁ, Pavla. Jak se žilo za časů Františka Josefa I. Praha: Svoboda, 1996. 284 s., [32] s. il. : il.; 27 cm. (Členská knižnice). ISBN 80-205-0088-X (váz.)
* životní styl -- dějiny * každodenní život -- Rakousko-Uhersko * každodenní život - dějiny
Ještě bychom Vám doporučovali obrátit se na již zmíněný Ústav pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz ) nebo Památník národního písemnictví (http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/ ).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2011 14:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu