délka Volhy, Dunaje, Uralu a Dněpru
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak dlouhé jsou největší evropské řeky – Volha, Dunaj, Ural a Dněpr. Údaje na internetu se liší, většinou se rozlišuje délka s přehradami a bez nich. Mohli byste mi, prosím, poradit nějaký důvěryhodný a pokud možno aktuální zdroj.
Odpověď
Dobrý den,
Oficiální způsob měření délky toků probíhá jejich středem. Jako délka toku se často určuje až hlavní tok. Odlišnou délku ovlivňuje v měření délka zdrojového toku a přehrady, pokud na toku leží.  Bohužel, pro světové toky neexistuje žádná oficiální databáze jejich skutečné délky a i v naší literatuře se míry v knize od knihy liší.
Můžete si však přečíst velice zajímavý článek o této tématice:
http://www.kompas.estranky.cz/clanky/statistiky---fyzicka-geografie/10-nejdelsi-reky-sveta-petr-daubner-amazonka-amazonas-ucayali-apurimac-nil-kagera-chang-jiang-mississippi-missouri-jenisej-ob.html
Pro české prostředí však existuje databáze http://www.dibavod.cz/ , kde můžete nalézt poměrně přesné délky českých řek.
Použité zdroje
Geografický místopisný slovník světa. 1. vyd. Praha: Academia, 1993. 924 s. ISBN 80-200-0445-9.
HRÁDEK, František a KUŘÍK, Petr. Hydrologie. Vyd. 1. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Lesnická fakulta ve vydavatelství Credit, 2002. 271 s. ISBN 80-213-0950-4.
NOVARESIO, Paolo. Velké řeky světa. V Praze: Knižní klub, 2006. 304 s. ISBN 80-242-1712-0.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.08.2016 12:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu