Dělení dne
Text dotazu
Dobrý den, existují nějaké literární zdroje týkající se časového dělení dne, konkrétně kdy začíná dopoledne a končí odpoledne? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
na Váš dotaz je těžké najít jednoznačnou odpověď, především protože rozlišení mezi jednotlivými částmi dne se z velké míry zakládá na jazykové a společenské konvenci. Odpověď by mohly poskytnout definice v slovnících spisovného českého jazyka, i ty jsou bohužel dost vágní. Příruční slovník jazyka českého definuje dopoledne jako období mezi ránem a polednem, tj. dvanáctou hodinou (přičemž ráno je dle slovníku „část dne od úsvitu do dopoledne, jitro“). Odpoledne definují slovníky jako „část dne od poledne do podvečera“ (večera, západu slunce).
Zdroje:
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Statni nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
Trávníček, F.: Slovník jazyka českého. Praha : Slovanské nakladatelství, 1952.
Havránek, B. a kol.: Slovník spisovného jazyka českého. Praha : Academia, 1989.
Filipec, J. a kol.: Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha : Academia, 1994.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 16:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu