Dějiny Rakouska-Uherska - kniha vydaná před r. 1918
Text dotazu
Dobrý den,
sháním knihu o dějinách Rakouska - Uherska, která vyšla v češtině před rokem 1918. Jakoukoliv.
Děkuji.
Nováčková
Odpověď
Dobrý den,
v elektronickém katalogu Národní knihovny jsme našli několik knih o rakouských (rakousko-uherských) dějinách, které byly vydány před rokem 1918. Bohužel – vzhledem k tomu, že se jedná o starší publikace – mnoho z nich se současně nachází v konzervačním fondu, a tak je jejich dostupnost pro uživatelé knihovny omezená.
V elektronické databázi Kramerius (http://kramerius.nkp.cz) najdete ve zdigitalizované podobě tyto monografie:
Dějepis pro školy obecné a měšťanské. Díl třetí, Obrazy a příběhy z dějin středního a nového věku se zvláštním zřetelem k dějinám rakouským pro osmou třídu rakouských škol obecných a měšťanských / sepsal Antonín Gindely ; přeložil M. Kovář. -- 2., opr. vyd.. -- V Praze : Nákladem F. Tempského, 1880.
Dějiny mocnářství rakouského. Díl druhý, Země rakouské pod panstvím rodův habsburského i lotrinského / sepsal Justin V. Prášek. -- V Praze : F.A. Urbánek, 1878.
Dějiny mocnářství rakouského. Díl prvý, Vývoj zemí Rakouských až po smrť Maximiliána I. / sepsal Justin V. Prášek. -- V Praze : Fr. A. Urbánek, 1878.
Vzhledem k tomu, že se na tyto tituly již nevztahuje autorský zákon, lze do nich nahlédnout z jakéhokoliv počítače s internetem.
Do studovny NK si můžete objednat publikaci:
Děje mocnářstwí Rakauského : ku potřebě na gymnásiích a školách reálných / sepsal W. Wladiwoj Tomek. -- 3. wyd.. -- Praha : Nákladem F. Tempského, 1881.
V katalogu jsme našli i další tituly:
Obrazy z veškerých dějin milé naší vlasti Rakouskouherské / pro školu a dům sestavil Alois Lhotský ; spolupracovník Karel Kamenář. -- V Třebíči : Tiskem a nákladem J.F. Kubeše, 1893.
Učebnice dějepisu pro školy měšťanské. Díl třetí, Vypravování z dějin středního a nového věku se zřetelem k vývoji ústavy rakousko-uherské / sepsal Antonín Gindely ; pro české školy spracoval Josef Vávra. -- 3. nově sdělané vyd.. -- V Praze : Nákladem F. Tempského, 1886.
Prověřený zdroj:
Elektronický katalog Národní knihovny ČR – http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Použité zdroje
* http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.04.2015 09:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu