-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
Rád bych se dozvěděl něco o dějinách knižní vazby, co se týče vývoje, druhů nebo stylů, napříč dějinami lidstva.
Děkuji mnohokrát
Dobrý den,
historií knižní vazby se za ve větší či menší míře zabývají následující publikace. Pro získání přehledu o historii knižní vazby doporučujeme prostudovat některé z nich:
* HAMANOVÁ, Pavlína. Z dějin knižní vazby: od nejstarších dob do konce XIX. stol. I. vydání. Praha: Orbis, 1959. 275 stran, 155 nečíslovaných stran obrazových příloh. Lidová umělecká výroba a řemeslo.
* BRADÁČ, Ludvík. Knižní vazba v proměně věků. Praha: [s.n.], 1931. 61 s., [32] s. obr. příl.
* Historická knižní vazba: sborník příspěvků k dějinám vazby a k metodice ochrany historických knižních vazeb. Liberec: Severočeské museum, 1962-[1971]. Odborné a metodické příručky Severočeského musea v Liberci. ISSN 0439-240X.
* KÁŇA, Pavel, ed. Knihařství a knižní vazba. 1. vyd. Brno: Knihař, 1995. 86 s. ISBN 80-901924-0-8.
* VAKRČKA, Alois. Knihařství: technologie ruční vazby pro obor knihař, knihařka. 3., nezm. vyd. Praha: SNTL, 1969. 254, [2] s. Řada polygrafické lit.
* HAMANOVÁ, Pavlína a NUSKA, Bohumil. Knižní vazba sedmi století z fondů Strahovské knihovny. 1. vyd. Praha: Orbis, 1966. 75 s., 32 s. obr. příl.
* SEDLÁČKOVÁ, Kristína, BALCAROVÁ, Kateřina a BÁRTOVÁ, Pavla. Tajemství barokní knihy. Vydání první. Litoměřice: Oblastní muzeum v Litoměřicích, 2017. 206 stran. ISBN 978-80-86066-16-5.
* PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha: příručka pro nakladatele. 3., dopl. a přeprac. vyd. Příbram: Pistorius & Olšanská, 2011. 280 s. ISBN 978-80-87053-50-8.
* KRÁL, Jindřich a KÁŇA, Pavel. Umění vázat knihy. 1. vyd. Praha: Knihař, 2011. 255, [46] s. Základní řada odborných publikací; sv. 12. ISBN 978-80-86292-45-8.
* VOIT, Petr. Encyklopedie knihy: starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století: papír, písmo a písmolijectví, knihtisk a jiné grafické techniky, tiskaři, nakladatelé, knihkupci, ilustrátoři a kartografové, literární typologie, textové a výtvarné prvky knihy, knižní vazba, knižní obchod. 2. vyd. Praha: Libri ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově, 2008. 2 sv. (655 s., [96] s. obr. příl., s. 656-1350, [64] s. obr. příl.). Bibliotheca Strahoviensis. Series monographica; 2. ISBN 978-80-7277-390-9.
* VAKRČKA, Alois. Knihařství: Technologie ruční vazby pro obor knihař, knihařka. 4., nezm. vyd. Praha: SNTL, 1975. 254, [2] s. Řada polygrafické lit.
* REŽNÝ, Pavel. Deset kapitol o knižní vazbě. Vyd. 2., V tomto výboru 1. Černošice: Arcus, 2000. 45 s. Knihovna Knihařského bulletinu; sv. 1. ISBN 80-902442-3-8.
*Zapomenuté knihařské dovednosti. První vydání. Praha: Pavel Káňa - vydavatelství Knihař, 2015. 324 stran. Základní řada odborných publikací; 14. svazek. ISBN 978-80-86292-83-0.
* Knihvazač: knihařská ročenka. České Budějovice: Martina Černá ve spolupráci se Společenstvem českých knihařů, 2008.
* MACEK, Jaromír. Knižní vazba od gotiky k dnešku: katalog výstavy, Teplice, 25. srpen-31. říjen 1972. Teplice: Oblastní vlastivědné muzeum, 1972. [15] s.
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc či Knihoven.cz: https://www.knihovny.cz/ .
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Praha
Národní knihovna ČR
14.10.2019 18:47