definice slov
Text dotazu
Dobrý den, prosím o pomoc při přesné definici slov a pramen z nějž definice pochází (název slovníku, isbn apod.): PORADNA, PORADENSKÁ ČINNOST.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
poradna je definovaná jako "instituce udílející odborné rady: advokátní, dětská, protialkoholní apod." (Slovník spisovné češtiny) Přímo definici poradenské činnosti jsme v uvedených slovnících nenašli, ale lze ji logicky odvodit z významu jednotlivých slov. Poradna již byla definovaná, poradenský znamená "týkající se porad, zvl. určený k poskytování porad osobám potřebným", např. použito ve větě: "Příslušná ministerstva by měla vyvinouti větší činnost poradenskou a podpůrnou" (Příruční slovník jazyka českého). Poradenství je charakterizováno jako "systém péče o problémy obyvatelstva" (Slovník spisovné češtiny).
Činnost je vykonávání práce, funkce, služby, povolání apod.; druhým významem je děj, proces, př. uvést stroj do chodu, sopečná činnost atd. (Slovník spisovné češtiny)
Použitá literatura:
* Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Vyd. 2., opr. a dopl. Praha: Academia, 1994. 647 s. ISBN 80-200-0493-9.
* Příruční slovník jazyka českého. Díl IV, P-průsvitně. V Praze: Státní nakladatelství. 1941-1943.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2014 13:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu