Databáze osob vyznamenaných Československým válečným křížem
Text dotazu
Dobrý den,
kde se prosím dá spolehlivě ověřit, zda byla určitá osoba byla vyznamenána Československým válečným křížem? Jde o ověření údaje z regionální kroniky.
Předem Vám velice děkuji.
Odpověď
Vážená paní ...,
předně bude třeba upřesnit, zda se má jednat o Československý válečný kříž 1914-1918, nebo o Československý válečný kříž 1939. V obou případech ale lze konstatovat, že žádná centrální databáze nositelů bohužel dosud neexistuje (na druhou stranu ale neexistují ani databáze nositelů i významnějších státních řádů a vyznamenání).
V případě Československých válečných křížů lze k ověření udělení využít periodika Osobní věstník čs. ministerstva národní obrany, které vycházelo v letech 1919-1949 a v němž byly jmenovány osoby povýšené či vyznamenané. Tento titul byl Vojenským historickým ústavem Praha digitalizován a naleznete jen přístupný on-line v Digitální studovně Ministerstva obrany ČR, viz https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:7e91bbfc-fdfd-4d85-b07f-d8f33ede52f6.
Nemůžeme ale garantovat, že ve věstníku vyšly jména všech vyznamenaných - zvláště v letech druhé světové války byla udělena řada křížů vojákům zahraničního vojska, kteří pravděpodobně věstníkem vůbec neprošli. Podobně je otázkou, zda se věstník zabýval nevojáky, tedy odbojáři, kteří nebyli vedeni ve stavu armády či MNO, nebo osob, které byly dekorovány in memoriam, neboť položily život během květnového povstání roku 1945.
Proto doporučujeme obrátit se na naše kolegy ve Vojenském ústředním archivu - Vojenském historickém archivu v Praze na Ruzyni (viz www.vuapraha.cz) a požádat je o dohledání materiálů konkrétního člověka (pokud existují), v případě vojáků kmenového listu či kvalifikační listiny, v případě legionářů legionářské karty a poslužného spisu, v případě odbojářů o žádost o uznání odboje v rámci zákona č. 255/1946 Sb. (viz http://www.vuapraha.cz/node/148), neboť tyto archivní materiály mohou pomoci s ověření.
Použité zdroje
Osobní věstník čs. ministerstva národní obrany
Digitální studovna Ministerstva obrany ČR
www.vuapraha.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
04.02.2022 09:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu