Darovací listiny českých králů
Text dotazu
Prosím o sdělení, je-li možno získat faksimile některých darovacích listin Jana Lucemburského anebo je-li možno tyto listiny stahnout z nějaké stránky internetu.Konkretní přání: Darovací listina sepsaná v Písku 3.1. 1341 Ubyslavovi z Nerestce, zmiňující vsi Milín, Radětice, Palivo, atd.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, text Vámi uváděné listiny jsme našli v následujících pramenech:
Regesta diplomatica nec non epistolaria Bohemiae et Moraviae. Pars IV, Annorum 1333-1346. Pragae : Sumtibus regiae scientiarum societatis Bohemiae : Prostat apud bibliopolam Ed. Valečka, 1892. s. 338.
online dostupné na
http://147.231.53.91/src/index.php?s=v&cat=8&bookid=196&page=344
Codex diplomaticus et epistolaris Moraviae : Urkunden-Sammlung zur Geschichte Mährens. Siebenten Bandes (1334-1349), I. Abtheilung (Bog. 1-55). Brünn : In Commission bei Nitsch & Grosse, 1858. s. 217-218.
oline dostupné na  http://147.231.53.91/src/?s=v&cat=3&bookid=68&page=221 a
http://147.231.53.91/src/?s=v&cat=3&bookid=68&page=222
Podle poznámky uvedené v obou pramenech se domníváme, že originál listy by mohl být uložen v Archivu města Brna (http://www.brno.cz/toCP1250/index.php?nav01=1248&nav02=2227&nav03=1985&nav04=1040&nav05=1734). Faksimile listiny se nám bohužel nepodařilo nalézt, doporučili bychom Vám obrátit se s tímto dotazem spíše na odborníky archiváře.
použitá literatura:
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : jejich vznik, původní význam a změny. Díl III, M-Ř. Praha : Česká akademie věd a umění, 1951. s. 209.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 13:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu