Dánské pohádky
Text dotazu
Prosím, existují v češtině nebo slovenštině dánské pohádky od jiného autora, než je Hans Christian Andersen? děkuji
Odpověď
Dobrý den, pokud se podíváte do České národní bibliografie: http://sigma.nkp.cz/cze/cnb a zadáte heslo "dánské pohádky" (dánsk* pohád*), zjistíte, že v převážné většině byly do češtiny překládány pohádky H. CH. Andersena, popřípadě byly napsány pohádky na motivy jeho pohádek.
Zdá se, že výjimkou je slovensky psaná kniha dánských pohádek:  Chlapec a kráľ : dánske rozprávky / z roznych dánskych orig. vybral a prel. Jaroslav Kaňa; [Barev.] il. Kamila Štanclová/ 1. vyd. Bratislava : Mladé letá, 1979.
V pramenech ke knize nejsou uvedeny Andersenovy pohádky ale jiné dánské práce o pohádkách.
Další dánské pohádky, které neodkazují na Andersena ale práce S.Grundtviga, J.Kampa aj., jsme nalezli v souborném vydání pohádek Skandinávie: FINDOVÁ, Dagmar. O bílém medvědu : [Skandinávské pohádky]. 1. vyd. Brno : Blok, 1973.
Dánské pohádky bez udání autora či pramene obsahuje kniha:
Severské pohádky: Výbor pohádek dánských, švédských a norských. Praha: Alois Hynka, 1907.
Dále byl například vydán český překlad dánské divadelní pohádkové hry:
DRACHMANN, Holger. Byl jednou jeden král-- : pohádková komedie o sedmi obrazech. V Praze : Nákladem F. Šimáčka, 1900.
Další publikace můžete zkusit dohledat v České národní bibliografie:
http://sigma.nkp.cz/cze/cnb, Online katalogu Národní knihovny:
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc , Souborném katalogu ČR:
http://sigma.nkp.cz/cze/skc, popřípadě Jednotné informační bráně:
http://www.jib.cz .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2008 14:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu