-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
podle čeho se jmenuje pražská čtvrt Ďáblice?
Děkuji.
Dobrý den,
místní název Ďáblice vznik tzv. lidovou etymologií zeměpisných jmen z původního Davlice (od osobního jména Davel). Více naleznete v literatuře, ze které jsme Vám vybrali několik úryvků:
„…Ďáblice. Nejstarší historickou zprávu o „Dawlicích“, jak se Ďáblice původně jmenovaly nejspíš po prvním slovanském usedlíkovi, najdeme v listině krále Václava I. z roku 1235, kterou tuto vesnici daroval křižovníkům s červenou hvězdou a jejich klášteru a špitálu sv. Františka u pozdějšího Karlova mostu. Za husitské revoluce zabrali ves pražané, a přešla tak do soukromých rukou pražských měšťanů, kteří se zde postupně střídali. Koncem 15. století se majetek vrátil opět křižovnickému řádu, jemuž ale roku 1526 „dvuor v Ďáblicích s koňmi a jinými nábytky shořel“. ….Za třicetileté války Švédové „Davlice“ vypálili, jen „deseti usedlým se podařilo skrýt se v okolních hlubokých lesích“…..“
Zdroj: BRONCOVÁ, Dagmar. Praha 8 křížem krážem. Praha: Milpo media, 2008. s. 31, 32. ISBN 978-80-87040-09-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0ebea6e0-8a93-11e6-bf08-001018b5eb5c
„…Podle pověsti se tady objevoval ďábel (a jeho protipólem měly být Líbezníce), leč původ podivuhodného názvu je ve skutečností prozaičtější – Ďáblice se za starých časů totiž jmenovaly Davlice podle vlastního jména Davel. …“
Zdroj: DAVID, Petr a SOUKUP, Vladimír. 1111 památek a zajímavostí Prahy. Praha: Kartografie, 2001. s. 84. ISBN 80-7011-612-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1f2f7e40-9420-11e7-83f8-001018b5eb5c
„…Tzv. lidová etymologie (proti termínu jsou vážné námitky) bývá i v slovech obecných, ale u zeměpisných jmen působí mnohem častěji, neboť jméno není podporováno odvozeninami a jeho podnět se zapomene. a) Z OJ Dav je MJ Davlice, podle ďábel se mění v Ďáblice…“
Zdroj: ŠMILAUER, Vladimír. Úvod do toponomastiky (nauky o vlastních jménech zeměpisných). Praha: SPN, 1963. s. 81. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:5a134a90-a5ba-11e2-ada5-005056825209
".. ĎÁBLICKÁ, Ďáblice, Kobylisy Ďáblice, původně ves (osídlení již v době bronzové, první zmínka 1253 - statek křížovníků s červenou hvězdou, do 16. století Davlice od osobního jména Davel) severně od Prahy, к níž byly připojeny roku 1968, nyní Městská část Praha-Ďáblice. ■ Dnešní sídliště Ďáblice z let 1968 až 1983 vzniklo sice blízko původní vsi, ale je od ní odděleno vrchem Ládvím a navíc se nachází na kobyliském katastru (viz Kobyliská)..."
Zdroj: Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. díl, A-N. Praha: Libri. 604 s.. ISBN 978-80-87271-50-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:48ed46a0-3e46-11e4-bc3a-005056827e51
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
23.09.2021 02:10