Čtenost deníků v roce 1918
Text dotazu
Dobrý den, pro mou diplomovou práci se snažím zjistit čtenost deníků Moravská orlice a Tagesbote aus Mähren und Schlesien z roku 1918. Nevíte, zda existuje nějaká publikace, ve které bych informace mohla najít? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
zjistit četnost deníků není jednoduché, protože náklad se u periodik většinou neuváděl. Tyto údaje byste mohla nejspíš zjistit pouze v archivu nakladatelství, pokud je archiv dochován. Našli jsme jeden článek v Moravské orlici, ale z 16.8. 1935, kde se popisuje obliba deníku Moravské orlice, jak náklad stoupá..., viz
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/30314233, ale čísla tam nejsou žádná.
Doporučujeme obrátit se např. na Muzejní vlastivědnou společnost v Brně, kde by mohli mít nějaké údaje, viz odkaz
http://www.mvs-brno.cz/periodika/recenzovany-casopis.html. Vydávají Prameny k dějinám a kultuře Moravy, měla by to být edice. Prošli jsme Dějiny českých médií, ale Moravská orlice je tam jen zmíněna, viz níže
S.119: Hlas od roku 1885 vycházel jako deník. V roce 1879 byly noviny nejrozšířenějším českým listem na Moravě a s nákladem 2440 výtisků předčily i Moravskou orlici.
S.141: ... (1892)... Orgán moravských staročechů Moravská orlice už neměl žádný vliv a trpěl nedostatkem financí.
S.171: [kolem r. 1920-24] mezi vydavatelské domy, jež se oficiálně nehlásily k žádnému politickému hnutí, dale patřil concern Globus, který měl významné postavení zejména na Moravě, kde vydával například deníky Moravské noviny a Moravská orlice.
Zdroj: Dějiny českých médií. Od počátku do současnosti. Praha: Grada Publishing, 2011.
Posíláme Vám alespoň plné zobrazení bibliografického záznamu; náklad uveden není, jsou tam ale jednotliví šéfredaktoři, jak se měnili v průběhu let a podle nich byste také možná mohla hledat v různých archivech. Doporučujeme Moravský zemský archiv v Brně http://www.mza.cz/.
Zdroj katalogizace        BOA001 cze
Údaje o názvu    Moravská Orlice
Nakladatelské úda        V Brně : František Uman, 1863-1943
Údaje fyzic.popisu       Mikrofilm-negativ
Současná periodic         denně
Předcház.periodic         1× týdně 10. 7. 1927-27. 11. 1933
Předcház.periodic         denně Do 9. 7. 1927
Údaje o číslová   Roč. 1, č. 1 (1863)-roč. 81, č. 101 (1943)
Všeobecná pozn.  Nakl. od roč.2, č. 64 (1864): Jindřich Dvořák. - Nakl. od roč. 7, č. 172 (1869): Josef Šnaidr. - Vydav. od roč. 9 (1871): Karel Flemich. - Vydav. od roč. 21 (1883): František E.Slovák- - Vydav. od roč. 38 (1900): Družstvo Moravské orlice. - Vydav. od roč. 48, č. 279 (1910): Jan Ehrenberger. - Vydav. od roč. 64, č. 273 (1926): Otakar Lebloch. - Vydav. od roč. 65, č. 151 (1927): Adolf Galgonek. - Vydav. od roč. 65, č. 160 (1927): Josef Mathon. - Vydav. od roč. 65, č. 170 (1927): Rudolf Obrovský. - Vydav. od roč. 67, č. 12 (1929): Karel Červinka. - Vydav. od roč. 67, č. 49 (1929): Marian Sedmík. - Vydav. od roč. 68, č. 45 (23. 3. 1930): Antonín Jarušek. - Vydav. od roč. 68, č. 42 (1930): Rudolf Jarušek. - Vydav. od roč. 69, č. 45 (1931): Antonín Jarušek. - Vydav. od roč. 69, č. 49 (1931): Robert Jarušek. - Vydav. od roč. 70, č. 36 (1932): Josef Pištělák. - Vydav. od roč. 71, č. 30 (1933): Bohumil Pištělák
Všeobecná pozn.  Podnázev od roč. 66, č. 4 (1928): Polit. nezávislý list. - Podnázev od roč. 67, č. 18 (1929): Politický nezávislý týdeník. - Od roč. 70, č. 11 (1932): Bez podnázvu. - Podnázev od roč. 70, č. 35 (1932): Nejstarší moravský list. - Podnázev od roč. 70, č. 47 (1932): Politicky nezávislý a nestranný list. - Od roč. 71, č. 30 (1933): Bez podnázvu. - Podnázev od roč. 72, č. 8 (1934): Neodvislý deník. - Podnázev od roč. 72, č. 87 (1934): Nejstarší deník moravský. Neodvislý deník. - Podnázev od roč. 73, č. 13 (1935): Neodvislý deník moravský. - Podnázev od roč. 73, č. 252 (1936): Neodvislý deník, hájící zájmy země Moravskoslezské a Slovenska. - Podnázev od roč. 74, č. 102 (1936): Tribuna země Moravskoslezské. - Podnázev od roč. 76 (1938): Nestranný a nezávislý list země Moravskoslezské. - Od roč. 77, č. 2 (1939): bez podnázvu. - Podnázev od roč. 77, č. 78 (1939): List Národního souručenství. - Od roč. 80, č. 57 (1942): bez podnázvu
Signatura        Skř.17-1040.950, Rok:1863-1943, Roč. 1-81
Zkrácená signatur         1040.950
Nakladatel        Karel Červinka
Nakladatel        Marian Sedmík
Nakladatel        Antonín Jarušek
Nakladatel        Rudolf Jarušek
Nakladatel        Robert Jarušek
Nakladatel        Josef Pištělák
Nakladatel        Bohumil Pištělák
Nakladatel        František Uman
Nakladatel        Jindřich Dvořák
Nakladatel        Josef Šnaidr
Nakladatel        Karel Flemich
Nakladatel        František E. Slovák
Nakladatel        Družstvo Moravské orlice
Nakladatel        Jan Ehrenberger
Nakladatel        Otakar Lebloch
Nakladatel        Adolf Galgonek
Nakladatel        Josef Mathon
Nakladatel        Rudolf Obrovský
Průvodka         RetroR 980216 Ra
SKC       20070617
B260      František Uman,
APRU      RetroR 980216 Ra
B910      Skř.17-1040.950
SHOD      Moravská Orlice 1863-1943 Skř.17-1040.950
Systém.číslo     000278602
Bohužel žádný zdroj, který by popisoval náklady periodik, jsme nenašli a domníváme, že ani není.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2013 09:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu