ČS Legionáři 1. Světové války v Itálii
Text dotazu
Dobrý den,
na stránkách Vojenského historického archivu jsem našel svého pradědečka, který byl v Čs. legii v Itálii. Mohl bych poprosit o jakékoliv informace i něm?
Jedná se o:
Jan Kožený, narozen 18.4.1883 v Lipolticích (okr. Pardubice), příslušník 34.p.pl.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podle dostupných informací nastoupil Váš pradědeček službu u 28. zeměbraneckého pluku, a byl 27. 11. 1914 na italské frontě zajat. Italské legie začaly vznikat až relativně pozdě, první průzkumné jednotky v roce 1917, pravidelné jednotky vznikly na základě smlouvy mezi tehdejší italskou vládou a československou národní radou ze dne 21. 4. 1918. O den později oficiálně vznikl i 34. střelecký pluk, do něhož Váš pradědeček 26. dubna vstoupil. 34. střelecký pluk byl zařazen do Čs. divise, která se po dokončení organizačních příprav dočkala nasazení na frontě v pásmu Monte Baldo, a zúčastnila se známých bojů o Doss' Alto. Po konci války byl Váš dědeček repatriován, a dle archivního záznamu dne 24. 11. 1919 řádně demobilizován. Bližší informace můžete nalézt mj. v příslušné plukovní kronice, jejíž bibliografickou citaci uvádím dále.
Použité zdroje
Almanach pěšího pluku 34 "Střelce Jana Čapka" 1918-1928. Hranice: Nákladem pěšího pluku 34 "Střelce Jana Čapka", 1928.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
11.12.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu