Companies Act
Text dotazu
Potřebovala bych zjistit, kde bych mohla nalézt
informace týkající se Companies Act v souvislosti s auditem.
Odpověď
Protože  se  domnívám,  že  jsem  vám  na téma Audit již něco posílala, tak
vynechám obecné informace, kde lze dohledat další informační zdroje.
První  ustanovení  o  "auditorech"  nacházíme  ve Velké Británii v zákonu o
akciových  společnostech  z roku 1844 (Companies Act 1844). Zákon stanovil,
že  jeden nebo více akcionářů (tedy nikoli auditorů v dnešním smyslu slova)
prověřuje  bilance  společnosti,za  jejichž  sestavení je odpovědný ředitel
společnosti.   Akcionáři   tak   tímto  ustanovením  zákona  získali  právo
kontrolovat  účetní  knihy  a  výkazy  společnosti. V procesu ověřování pak
rovněž   měli  právo  klást  relevantní  otázky  úředníkům,  managementu  a
zaměstnancům  společnosti.  Bilance (rozvaha) a doprovodná zpráva akcionáře
(auditorská  zpráva  ve  své  prvotní  podobě)  byly  zakládány v "Registru
akciových  společností"  a  kopie byly zasílány všem akcionářům. Je poněkud
překvapivé,  že  zákon o akciových společnostech z roku 1856 (Companies Act
1856)  posouvá  ověřování účetních výkazů na dobrovolnou bázi, přičemž až v
roce  1900 je doplňkem právního předpisu audit povinně vyžadován (Companies
Act  1900). Ani v té době však ještě osoba provádějící ověřování nemusí být
profesionálně   vzdělaná   (professional  accountant),  musí  však  být  na
auditované společnosti nezávislá.
Vyjádření   názoru   na   sestavené   účetní  výkazy  bylo  v  té  době
charakterizováno  pojmy  "pravdivé  a  bezchybné"  (truth and correctness),
přičemž   důraz  byl  kladen  na  odhalení  chyb,  nesprávností,  popřípadě
defraudací,  jež  mohly v bilančním intervalu nastat a ovlivnit tak majetek
společnosti i každého jednotlivého akcionáře.
Přístup zdůrazňující snahu o nalezení a odstranění chyb a defraudací
byl dominantní až do roku 1948, kdy Companies Act 1948 formálně akceptoval
předchozí vývoj a uložil svými ustanoveními řadu povinností akciovým
společnostem. Companies Act 1948 umožnil provádění auditorské činnosti
pouze profesně kvalifikovaným osobám, účetním znalcům.
Zákon prochází pravidelnými úpravami a je doplňován v souladu s platnou
legislativou.
Literatura:
Fireš, Bohuslav: Mezinárodní účetní standardy. Konsolidovaná účetní
závěrka. Praha : Bilance, 1997.
Ficbauer, Jiří: Mezinárodní účetní standardy a daňové systémy. Ostrava :
Key Publishing, 2009.
Krupová, Lenka: IFRS :  mezinárodní standardy účetního výkaznictví. Praha :
VOX, 2009.
Krupová, Lenka: IAS v příkladech :  srovnání vybraných mezinárodních
účetních standardů s českou účetní legislativou. Díl II. Praha : VOX, 2003.
účetních standardů s českou účetní legislativou. Díl III. Praha : VOX,
2003.
Krupová, Lenka: IAS v příkladech : srovnání vybraných mezinárodních
účetních standardů s českou účetní legislativou. Díl I. Praha : VOX, 2002.
Abbott, Keith: Business law. London : DP Publications, 1991.
Boháček, Martin: Základy anglo-amerického obchodního práva :srovnávací
obchodní právo II . Praha : Oeconomica, 2003.
Dědič, Jan: Akciové společnosti. Praha : C.H. Beck, 2007.
Kovanicová, Dana: Abeceda účetních znalostí pro každého. Praha : Bova
Polygon, 2009.
Internetové zdroje:
http://srovnavacipravo.cz/texty/akciova.htm
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8I4YPdPbcLcJ:www.fseujep.iglu.cz/5-rocnik/Auditing/a13.doc
+companies+act&cd=8&hl=cs&ct=clnk&gl=cz&lr=lang_cs
http://is.bivs.cz/th/10729/bivs_m/Diplomova_prace__Angela_Zmijova.txt
http://www.gaap-cz.com/index.php?ln=1&tm=3&om=211&z_id=c_framework-2008_c
http://www.opsi.gov.uk/acts/acts2006/pdf/ukpga_20060046_en.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Companies_Act
http://en.wikipedia.org/wiki/Audit
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
08.04.2010 14:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu