CO znamená spojení American Pie ze stejnojmenné písně zpěváka Don McLeana?
Text dotazu
Odpověď
Dobrý den,
Význam písně American Pie od Dona McLeana je jedním z nejvíce záhadných v hudebních dějinách. Její text (http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/don-mclean/american-pie-94509) je plný odkazů a nejasností, na kterých si zakládá i sám autor.
Autor o spojení American pie:
Vyjádření, která pronesl sám autor na adresu písně, byla "Jsou to na druhé straně analýzy. Je to poezie". Když se ho ptali opět, co znamená "American pie", McLean odpověděl: " To znamená, že už nebudu muset znovu pracovat, pokud nebudu chtít". Později prohlásil "Najdete mnoho interpretací mých textů, ale žádnou z nich ode mě. Omlouvám se, že jsem Vás nechal takto všechny bádat na svou vlastní pěst, ale dávno jsem si uvědomil, že skladatelé by měli učinit prohlášení a postoupit dál, poté udržovat důstojné mlčení." V roce 2015 se autor o "American pie" vyjádřil: "V podstatě v American pie jdou věci špatným směrem...To (život) je patřičně stále méně idylický. Nevím, jestli to považujete za špatné nebo správné, ale v jistém smyslu je to morálka v písni."
Další výklady spojení "Miss American Pie":
Podle některých výkladů se Pimp Daddy McLean scházel s jednou soutěžící z Miss America během jednoho z průvodů. Také část "American Pie" je symbolem Amerického snu (alespoň 50.let). Podle další fámy to mohl být také název letadla, ve kterém se v roce 1959 zřítil a zemřel hudebník Buddy Holly, jehož život inspiroval mnohé slavné hudebníky k tvorbě, jako např. The Beatles, The Rolling Stones, Elvis Presley, etc. Smrt Buddyho Hollyho inspirovala autora k napsání prvních veršů této písně a byla mu poté i věnována.
Nyní bych pouze ráda zmínila výše zmíněnou symbolickou část Amerického koláče/American pie.
Je to jeden ze symbolů tzv. Amerického snu. Jeho znaky jsou: dobře placené zaměstnání, stavba vlastního domu s bílým plotem, v němž na muže čeká krásná a příjemná manželka, dvě děti a pes. A na parapetu se chladí právě upečený Americký koláč. Je symbolem domova, tradice, hojnosti, národní hrdosti a americké prosperity.
American pie je v USA souhrnné označení pokrmů upečených v kulaté formě s nízkým vlnitým okrajem. Je tvořený ze dvou plátů těsta a vyplněný různými nádivkami. Jeho historie hluboce sahá až k prvním osadníkům. Nejznámější je jablkový koláč/Apple pie.
Vycházeli jsme z těchto zdrojů:
Nejrozsáhlejší text o Donu McLeanovi, kde se také snaží vyložit tuto píseň, je zde: https://en.wikipedia.org/wiki/American_Pie_(song)
Nespočet verzí o písni v eng jazyce: http://www.whrc-wi.org/americanpie.htm
O American pie: http://www.tretivek.cz/201303/apple-piezavrete-oci-a-privonte-si-k-americkemu-snu/
Použité zdroje
Další zdroje:
* CULLEN, Jim. The American dream: a short history of an idea that shaped a nation. Oxford: Oxford University Press, 2003. 214 s. ISBN 0-19-515821-0.
* RIFKIN, Jeremy. Evropský sen: jak evropská vize budoucnosti potichu zastiňuje Americký sen. 1. vyd. Praha: Evropský literární klub, 2005. 423 s. ISBN 80-86316-62-9.
* http://xman.idnes.cz/[…]/xman-styl.aspx?c=A130215_160847_xman-styl_fro
* https://cs.wikipedia.org/wiki/Buddy_Holly
* http://www.tyden.cz/rubriky[…]ost-pro-mcleana_357512.html
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.07.2016 15:54
Jan Chotek píše:
Středa 27.09.2017 06:48
Ten výklad o domě s bílým plotem, dvěma dětmi a psem, je nadužívané a zjednodušené zhmotnění "amerického snu", které hodně zavání stereotypem či karikaturou pravdy. Skutečná podstata pojmu "American Dream" vězí v nezávislosti, rovnoprávnosti, lidských právech, a ve svobodě každého jedince jít za svým ideálem. Tím je pro mnohé dům s bílým plotem, ale zrovna tak to může být povolání, které není jinde k nalezení, víra, která je jinde zakázána, nebo život v jeskyni, nad kterým je jinde ohrnován nos. Kruciálním atributem "amerického snu" je idea rovnocenné příležitosti bez ohledu na třídní původ, etnikum, či majetek. Absence šlechtických titulů, nepoužívání akademických titulů, a všeobecné tykání utvrzují tuto fasádu egalitární společnosti. Každodenní skutečnost je samozřejmě trochu jiná, studovat na Harvardu může sice každý kdo je nesmírně bystrý a talentovaný, ale ten kdo bydlí na Park Avenue k tomu rozhodně nemá rovnocennou příležitost jako ten, kdo bydlí na lavičce v parku (o které tak hezky vypráví Langston Hughes).
Rčení o koláči zní "As American as apple pie" a nemá s "americkým snem" nic společného. Znamená to cokoliv, co se v USofA považuje za typicky Americké. "To criticize the President is as American as apple pie." Nebo "Volunteering is as American as apple pie," apod.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu