Co znamená slovo pořádník?
Text dotazu
V matrice oddaných ze 17. století jsem narazila na pojem pořádník, jmenovitě : oddán jest Matyas Kuhrart, pořádník ze vsi Sádku s nevěstou .... .
Ráda bych věděla, zda se jedná o zaměstnání nebo společenské postavení.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Vážená paní (...),
pojem pořádník znamenal podle slovníku Josefa Jungmanna rejstřík nebo ukazatel. Dle Slovníku spisovného jazyka českého pojem pořádník (též pořadník) znamenal (obecní) posel. Dle Příručního slovníku jazyka českého též posel.
1.
JUNGMANN, Josef. Slovník česko-německý. 2. vyd. Praha: Academia, 1989, 5 sv.
Pořádnjk, a, m zprawnjk, Gak pak se wám náš pořádnjk zachoval?
Zpráwnjk, u, m registřjk, ukazatel, dass Regisster.  Gaj pak se wám náš zpráwnjk (pořádnjk) zachoval?
2.
Slovník spisovného jazyka českého. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1960, 4 sv.
Pořádník, a, m. (6.mn.-cích) zastaralý výraz 1. (též pořadník Šmil.) (obecní) posel (Jir., Nov),……
3.
ČESKÁ AKADEMIE VĚD A UMĚNÍ. Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství, 1935, 8 sv.
Pořádník, pořadník, -a m. dial. Posel
Pak mně knihkupec sám od sebe příhodné spisy po pořadníkovi posýlal. Šmil. (Alois Vojtěch Šmilovský) Kdykoli objevil se pořádník s poštou, vždy se ho zeptala, nenese-li jim psaní. Nov. (Tereza Nováková)
Použité zdroje
Slovník spisovného jazyka českého. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1960, 4 sv. SIGNATURA 75 382/2A (s.775)
https://primo.svkhk.cz/[…]/420SVKH_AlephBib000154534
ČESKÁ AKADEMIE VĚD A UMĚNÍ. Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství, 1935, 8 sv. https://primo.svkhk.cz/[…]/420SVKH_AlephBib000053925 Signatura 75 662/4/1a (str.757)
JUNGMANN, Josef. Slovník česko-německý. 2. vyd. Praha: Academia, 1989, 5 sv. Signatura I-636 364 /3a
https://primo.svkhk.cz/[…]/420SVKH_AlephBib000154210
Seznam slovníků (cas.cz)
Zpráwnjk, u, m registřjk, ukazatel, dass Regisster. Gaj pak se wám náš zpráwnjk (pořádnjk) zachoval?
Prohledán:
Staročeský slovník. [Sv. 6.], [č.] 18.-20., Pochlebný - povolánie. 1. vyd. Praha: Academia, 1988-1993. s. 481-960. heslo zde nenalezeno (signatura 655 316/4)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
07.07.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu