-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
v jakém významu se užívá slovo čulisný? Babička ho používala ve významu nevýrazný, nedomrlý, bez chuti, ale setkala jsem se i s vysvětlením, že má značit špinavý.
Děkuji
Dobrý den,
nářeční výraz „čulisný“ jsme nalezli v několika zdrojích, nejčastěji ve významu zvědavý, milý, přítulný, hezký, úhledný, podivuhodný, ale také naopak jako nepěkný, úlisný nebo ošklivý.
Ve vztahu k jídlu pak ve významu nechutný (Nemyslovice, Mladá Boleslav) nebo špatný (Brdsko).
Podrobněji níže:
1) Čulisnej: špatný, vystydlé jídlo je „čulisný“
Zdroj: KÖNIGSMARK, Josef. Příspěvek k dialektologii Brd. Brdský kraj: Měsíčník věnovaný zájmům musejním a osvětovým. 1913, 5(5). S. 192-193. ISSN 1802-6893. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6c0d0196-527c-4c10-a9a5-2775edb54e31
2) čulisný - adjektivum (čulisnej, čúlisnej, čumisnej, čoulisnej, culiznej)
1 zejména v středočeském nářečí zvědavý: čulisnej čloujeg za mnoho nestojí Rovensko pod Troskami SM; ti seš ale čulisnej! Votice BN; čulisnej Sedlčany PB; čoulisnej Votice BN 2 milý, přítulný: won wipadal takowej čulisnej, ale bil to wikuk Radčice JN; klouče bilo čulisní Benecko SM; to Bjeta bejvala taková čulisná Nečín PB 3 svč hezký, úhledný: musim vám dát na ten dopis ňákou čulisňejši známku Jilemnice SM; ti máš čúlisnej baliček Benecko SM (Horní Štěpanice); čúlisnej čloujek Paseky nad Jizerou SM; culiznej Vysoké nad Jizerou SM; čumisnej Horní Branná SM; čulisní japka Dolní Branná TU 4 nepěkný, ošklivý: čulisnej Zlosyň ME 5 nechutný: to bil dneska čulisnej vobjet Nemyslovice MB
Zdroj: Slovník nářečí českého jazyka - https://sncj.ujc.cas.cz/entry/?id=%C4%8Dulisn%C3%BD&mode=vsechno (zkratky - https://sncj.ujc.cas.cz/minfo/all#zkratky)
3) Čulisný = úhledný, vkusný, hezký
Zdroj: Pr. Ještě některé odchylky obecné mluvy z okolí Jilemnice. Beseda Učitelská: Týdenník pro učitele a přátele školství národního. 1872, 4(14). S. 168. ISSN 1804-8943. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:d94e542e-b502-4bf3-8131-49392853bc3c
4) čúlisný - adj. dial, úlisný. Štábní jako med, takovej čúlisnej (John).
Zdroj: Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. s. 348. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ea2d015fd2c2900d38c875e587198afd
5) čoulisný 16.233, čulistný: hezký LF 27.358, zvědavý Ppz, čulizný líbi vý ČL 29.7, čuližný směšný, špásovný Jg, čulisný úlisný ( ?) PS. — Nejasné. Nejspíše bylo pův. *čudesný (jako je sic. čudesný) po divný, podivuhodný. Protože základní čudo (viz) ve spisovné češtině zaniklo, měnil se snadno tvar a pak i význam této odvozeniny.
Zdroj: MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010. s. 108. ISBN 978-80-7422-048-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:2f96e020-df89-11e7-adb0-005056825209
6) dial. čúlisný (je j. med, takovej č.) ;
Zdroj: Český slovník věcný a synonymický. SPN. s. 641. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f23edcf4-8f36-4327-bdbd-45e40ca68f4d
7) Čulisný (čoulisný) = zvědavý, čulisa = zvědavec
Zdroj: Sedlčansko, Sedlecko a Voticko: popis a dějiny krajiny mezi stříbropěnnou Vltavou a památným Blaníkem a vylíčení života jejího lidu. Praha]: Pražská edice. s. 33. ISBN 80-901509-6-9-. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:18f8f820-c82d-11e3-b110-005056827e51
Velmi podrobně se výrazu „čulisný“ věnuje následující článek:
JANKO, Josef. O lidových výrazech: čulisný (čulišný), čulizný (čuližný) atp. Národopisný věstník českoslovanský. 1918, 13(1). S. 52-54. ISSN 1801-9269. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:c996b89f-bdb3-43c8-ad70-cabf8cc099e5 (po přihlášení) Volně na adrese: http://tyfoza.no-ip.com/vestnik/html/knihy/vestnik13/index.htm (vlevo položka Články - O lidových výrazech)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
13.09.2022 02:02