Co je opera?
Text dotazu
Rád bych věděl o čem je opera,vše o ní a kdo slavný/á v ní vystupoval?
Odpověď
Dobry den, k tematu opery uvadime nasledujici zakladni informace:
OPERA (latinsky opus, italsky opera) je jeden ze zakladnich druhu dramatickych umeni vedle cinohry, baletu, operety a muzikalu. Jedna se o hudebnedramaticke dilo propojujici dramaticky text (libreto), solovou prip. sborovou vokalni hudbu a instrumentalni hudbu, prip. i tanec, provadene obvykle scenicky (na divadle, v televizi, rozhlase) nebo koncertne. Libreto muze byt zhudebnene cele nebo v kombinaci zhudebnenych podstatnych casti a mluvene reci. Klicovym aspektem opery je vztah hudby a slova (arie, recitativ, mluvene slovo)a vztah vokalni a instrumentalni slozky.
Vyvoj opery spoluvytvarely konkretni historicko-kulturni okolnosti (funkce, postaveni a vyznam opery ve spolecnosti), umelecke slohy, literarni, hudebni a interpretacni styly, inscenacni konvence a divadelni technicke moznosti. Vzniklo mnoho variant v tragickem i komickem zanru a v jejich propojeni.
Spojeni slova a hudby v divalde se objevuje jiz od antickych tragedii, ve stredovekych i renesancnich hrach. Jako svebytny druh hudebniho divadla opera vznikla kolem roku 1600 v Italii (dramma per musica) v ramci renesancnich snah o o oziveni anticke tragedie. Zpocatku byla opera urcena jen nekolika jedincum - kralum, knizatum, biskupum a jejich dvoru. Skladatele, libretiste a interpreti jim byli vice ci mene poddani. Ze slechtickeho prostredi se vsak opera velmi zahy dostala i do prostredi lidoveho.
Vyjadrovacim prostredkem opery je dramaticky dej, zpivane slovo, hudebni kompozice. Dramaticky dej je nacrtnut jako zakladni dejove i kompozicni schema. Dejova schemata jsou nekolikereho druhu. Vazna, s namety hrdinskymi, bojovymi, deklaracnimu, ale take s namety odpozorovanymi ze skutecnosti, a tudiz nepatetickymi a zivotne realistickymi.
Informace byly cerpany z:
1) Slovník české hudební kultury. Praha: Editio Supraphon, 1997. ISBN 80-7058-462-9.
2) HOSTOMSKÁ, Anna. Průvodce operní tvorbou. Praha: Svoboda - Libertas, 1993. ISBN 80-205-0344-7.
Co se tyce slavnych osobnosti, ktere v opere vystupovaly, neni v nasich silach je vsechny postupne vyjmenovavat. Najdete o nich informace v nize uvedene literature.
O opere (jejim vykladu, obsahu, vyvoji, opernich skladatelich, pevcich, jednotlivych operach atd.) bylo vydano mnoho literatury, ktera Vam poslouzi pro podrobnejsi studium. Krome dvou vyse zminenych publikaci existuji jeste dalsi, nektere z nich uvadime:
3) REGLER-BELLINGER, Brigitte; SCHENCK, Wolfgang; WINKING, Hans. Opera: velká encyklopedie. Praha: Mladá fronta, 1996. ISBN 80-204-0541-0.
4) TROJAN, Jan. Dějiny opery: tvůrci předloh, libretisté, skladatelé a jejich díla. Praha; Litomyšl: Ladislav Horáček; Paseka, 2001. ISBN 80-7185-348-8.
5) REKTORYS, Artuš. Naši operní pěvci. Praha : Svaz čs. skladatelů, 1958.
6) Skladatelé oper [elektronický zdroj]. 1999-2002. URL: http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura/umeni/hudba/Opera.htm
7) KOPECKÝ, Emanuel. Slavní pěvci Národního divadla. Praha : Panton, 1968.
8) ADAMIČKOVÁ, Bedřiška. Světoví pěvci 20. století. Praha : SHV, 1966.
9) Informace o opere naleznete i v internetove encyklopedii Wikipedia na:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Opera
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.03.2008 11:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu