co je "dinta"?
Text dotazu
Dbrý den, v brožuře Skauting a trampin. Vážné slovo v okamžiku kritickém, která byla vydána v Praze 1931 je na str. 10 zmíněna organizace "dinta". Podle autora se mělo jednat o organizaci velkokapitálu podporující dělnický sport, weekend a tramping. Bohužel se mi nepodařilo organizaci dohledat, přičemž se může jednat o zkratku delšího několikaslovného názvu. Mohu se zeptat - nevíte, o jakou organizaci se jedná?
Odpověď
Dobrý den,
zkratka DINTA je název německého institutu „Deutsche Institut fur Technische Arbeitsschulung“ = German Institute for Technical Labor Training. Jde o organizaci, která vznikla v roce 1925 v Düsseldorfu. Zakládajícím ředitelem byl Carl Arnhold (1884-1970). Jedním z cílů organizace byl záměr překonat nepřátelské vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a osvobodit dělníky od izolace ve výrobním procesu. Z tohoto důvodu byla financována atletická cvičení, která měla přispívat ke zvyšování produktivity. Zaměstnanci měli zdarma přístup do tělocvičen, venkovních sportovišť a k dalším sportovním zařízením. Zajímavostí je, že na podzimním zasedání organizace v roce 1932 přednášel Adolf Hitler, který svým projevem prý mnohým dělníkům „učaroval“. Po převzetí moci nacisty se DINTA snažila uchovat svůj vliv. Organizace se přejmenovala na „Deutschen Institut für NS-technische Arbeitspraktiken“. Nicméně režim na institut pohlížel s nedůvěrou, protože se stále snažil zastupovat zájmy podnikatelské sféry. Snažil se jí tedy adaptovat k obrazu svému.
V Národní knihovně ČR je k dispozici kniha, která se danému tématu přímo věnuje. Jde o publikaci Probleme der sozialen Werkspolitik. Erster Teil, Das Deutsche Institut für technische Arbeitsschulung (Dinta)/ von Peter C. Bäumer. Bohužel je ale do 8.7.2017 vypůjčená. Pokud byste měl zájem, mohl bych do ní po jejím navrácení do knihovny nahlédnout a doplnit další informace.
Zdroj: https://de.wikipedia.org/wiki/DINTA
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.06.2017 16:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu