člověk který vidí do budoucnosti a mé myšlenky
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli exisují lidi, kteří dokážou vidět do budoucnosti, co se stane nebo dokážou z mé hlavy poznat mé myšlenky a jak se citím. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
druhá část Vaší otázky je velice podobná dotazu, který jsme zodpovídali zde:
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/dobry-den-rada-bych-se-zeptala-na-otazku-ohledne-osobniho-rozvoje
a odpověď na ni si proto můžete přečíst tam.
Co se týče první části vašeho dotazu, pokusíme se na něj odpovědět níže.
Předvídání budoucnosti neboli prekognice či proskopie je jednou z technik tzv. mimosmyslového vnímání (EPS) a jedná se o fenomén „paranormální komunikace“ – tj. komunikace, kterou nelze vysvětlit známými zákonitostmi (Nakonečný, 1998). "K většině případů prekognice dochází ve snech. Může se také jednat o okamžité záblesky v bdělém stavu, jako jsou sluchové halucinace, nebo ji lze navodit v transu." (Haughton, 2011, s. 49)
Podobně jako u telepatie existuje část lidí, kteří v ní věří, zatímco druzí ji vyvrací zejména pro její nedostatečnou prokazatelnost a „nevědeckost“.
Nadřazeným pojmem je jasnovidnost, která je definována jako "údajná schopnost zření minulosti, budoucnosti či různých věcí a procesů na dálku.
Člení se na prekognici (prekognostiku – zření budoucnosti), retrokognici (retrokognostiku – zření minulosti) a telestézii (vnímání různých věcí a procesů na dálku). ...
Jasnovidnost je spjata s věštěním, k němuž lze použít nejrůznější činnosti, procesy, jevy a přírodní útvary, které se vyznačují dostatečně velkou proměnlivostí či náhodností svého chování. Způsob věštění je označován složeninami obsahujícími výraz řeckého původu – mancie (manteia, „věštění“): kafemancie – věštění z kávové sedliny, lekanomancie – věštění z kapek oleje na vodě, ofiomancie (z řečtiny óphis, „had“) – věštění z chování hadů. Ornitomancie je věštebná metoda založená na pozorování ptáků, skapulomancie je založená na věštění podle tvaru trhlin v kosti lopatky (latinsky: scapula), vzniklých v důsledku jejího připečení nad ohněm. Nekromancie využívá k věštění budoucích událostí rozmluvy s dušemi mrtvých. Chiromancie se snaží o vykládání budoucnosti z ruky, přesněji z rýh, které na dlani vznikají svíráním pěsti. Římští haruspikové věštili z vnitřností obětovaných zvířat. Věštění z karet lze označit jako kartomancii. Používá se k tomu sestava sedmdesáti osmi karet – tarot. Dvacet dvě karty představují takzvané hlavní trumfy a dále je přítomno čtyřikrát (čtyři barvy) čtrnáct karet. Uroskopie (prohlížení moči) a uromancie (hádání diagnózy z moči) byla velmi rozšířená ve středověku a dodnes ji provozují někteří lidoví léčitelé. Osoby operující s kyvadly nebo virgulemi jsou označovány jako senzibilové...." (Malina, 20019, s. 1739).
Existencí prekognice se zabývala řada psychologických výzkumů, ale nikdy se nepotvrdila.
Kritici hovoří například o „zásuvkovém efektu“ ovlivňujícím většinu parapsychologických výzkumů. Spočívá v tom, že publikovány bývají zpravidla ty výzkumy, které něco prokážou. Ostatní, bez signifikantních výsledků, jsou uloženy do "zásuvky" a nejsou nikdy zveřejněny. Protože psychologické výzkumy bývají zpravidla publikovány na 95% hladině pravděpodobnosti (pravděpodobnost, že nalezený výsledek je skutečný a není způsobený chybou měření či něčím jiným), je evidentní, že na 19 výzkumů bez objevu připadne jeden výzkum s objevem. Tak jsou ovlivněny například prekognitivní sny, předvídání výhry v loterii aj. - člověk má ve snu tušení často, a to se čas od času pravděpodobně splní.“ (Hartl, 2007)
Zdroje:
•         HAUGHTON, Brian. Paranormální jevy: odhalte tajemství čtenářů myšlenek, médií a ještě mnohem víc. 1. vyd. Praha: Fortuna Libri, ©2011. 224 s. Fortuna spirit. ISBN 978-80-7321-545-3.
•         MALINA, Jaroslav, a kol. ANTROPOLOGICKÝ SLOVNÍK (s přihlédnutím k dějinám literatury a umění) aneb co by mohl o člověku vědět každý člověk [online]. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2009, [cit. 2010-01-27]. Heslo záhady a paranormální jevy: Jasnovidnost, s. 1739. Dostupné online. ISBN 978-80-7204-560-0.
•         NAKONEČNÝ, M.. Základy psychologie. Praha : ACADEMIA, 2002. ISBN 80-200-0689-3. S. 254-255.
•         HARTL, Pavel; HARTLOVÁ, Helena. Psychologický slovník. Praha : Portál, 2007. ISBN 80-7178-303-X.
•         RÝZL, Milan. Úvod do parapsychologie. 1. vyd. Praha: Panorama, 1991. 214 s. Pyramida. ISBN 80-7038-272-4.
•         https://cs.wikipedia.org/wiki/Mimosmyslov%C3%A9_vn%C3%ADm%C3%A1n%C3%AD
Další doporučená literatura:
•             SHELDRAKE, Rupert A. Nevysvětlené fenomény lidské mysli: telepatie, předtuchy, sedmý smysl. Hodkovičky [Praha]: Pragma, ©2014. 351 s. ISBN 978-80-7349-410-0.
Výše uvedené zdroje můžete rovněž využít pro rozšíření svých obzorů v oblast těchto témat.
Kde si publikace lze vypůjčit, najdete například v online Souborném katalogu ČR.
http://aleph.nkp.cz/F/
Klíčová slova:
paranormální komunikace – psychotronika -  prekognice – jasnovidectví  - proskopie
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.04.2017 13:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu