článek ve Světozoru o Černolických skalách
Text dotazu
Dobrý den, v časopise Turista z r. 1944 jsem se dočetl, že v r. 1904 vyšel v "Světozoru" krátký článek o cvičení horolezců na Čertových skalách u Černolic doplněný fotografií.
Mohli byste mi poradit kde přesně tento článek hledat? Pokud vím, v r. 1904 vycházel jednak časopis Illustrovaný Svět (později přejmenovaný na Světozor), který měl přílohu Světová knihovna, dále pak časopis Zlatá Praha s podtitulem Spojené tydenníky Zlatá Praha a Světozor a s přílohou Společnost a sport.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Světozor: týdeník zábavný a poučný vycházel od 7.října 1904 (Roč. 1, čís. 1) do 29. srpna 1918 (18, čís. 52) [19  (11.9.1918) - 43 (5.3.1943)]. Vydávání předcházel Illustrovaný svět, vyd. J. Otto, Praha.
Ve fondu Národní knihovny ČR bohužel není rok 1904 přístupný, jedná se o silně poškozený fond. Proto nemůžeme článek v periodiku ověřit. Podle J. Kubíčka by rok 1904 měly mít Knihovna Národního muzea http://www.nm.cz/Knihovna-NM/, Moravská zemská knihovna v Brně http://www.mzk.cz/, Vědecká knihovna v Olomouci http://www.vkol.cz/en/.
Podle databáze další institucí, která má rok 1904, je to ale Illustrovaný svět, Roč. 4, čís. 1 - 52 (1904), je Ústav pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/cs/.
Doporučujeme obrátit se na některou z těchto jmenovaných institucí.
O tom, že skály, které Vás zajímají, sloužily jako cvičné skály pro horolezce, svědčí několik záznamů, které jsme našli na internetu, např. viz níže http://www.skalnioblasti.cz/4_history/5_history_index.asp?history_cmd=11view&id=326.
Čertovy skály u Černolic jsou jedním z nejstarších horolezeckých terénů v Čechách. Byly využívány průkopníky vertikál minimálně již od roku 1904. Skály byly, v souladu s tehdejším pojetím, označovány za cvičné a považovány pouze za přípravu k lezení v horách. V těchto dobách pořádal KČST (Klub československých turistů) v Černolicích i hromadná cvičení, kterých se zúčastňovalo až přes sto lidí. Z toho je patrné, že tato poněkud nešťastná masovost a hromadné akce mají svoji historii; skála se díky tomu rozpadala, protože se nikdo o ni moc nestaral...O místu se dozvíte  nejlépe na www.cernolice.cz.
Lze čerpat také z horolezeckých průvodců:
NOVOTNÝ, Jan. Nepískovcové skály v Čechách.  Praha: Olympia, 1968.;
RESCH, Petr. Český kras.  Dobříš. Xerografia, 2000.;  DIEŠKA, I., ŠIRL, V. Horolezectví zblízka. Praha : Olympia : Práce,  1989.
Čerpáno z: http://www.horydoly.cz/files/cernolice.pdf
Použité zdroje
KUBÍČEK, Jaromír a kol. Časopisy České republiky od počátku do roku 1918. Brno: Sdružení knihoven ČR, 2010.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.08.2015 14:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu