-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat zda-li se někde nachází studie, článek či kritika díla Král Šumavy od Rudolfa Kalčíka? Nejlépe z období, kdy tohle dílo vyšlo.
Děkuji,
Dobrý den, články nebo různé příspěvky můžete hledat v Národní digitální knihovně na www.nkp.cz, systém Kramerius. Vyšlo ale větší množství článků o filmu Král Šumavy, než o knize.
Film a doba (1/28096)
* Datum vydání ročníku: 1960 Číslo ročníku: 6
* Datum vydání výtisku: 4.1960 Číslo výtisku: 4
* Číslo stránky:224
* URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8096864
Film a doba (1/28096)
* Datum vydání ročníku: 1960 Číslo ročníku: 6
* Datum vydání výtisku: 6.1960 Číslo výtisku: 6
* Číslo stránky:372
* URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8098113
O knize:
Pravda (1/97178)
* Datum vydání ročníku: 1963 Číslo ročníku: 44
* Datum vydání výtisku: 6.1.1963 Číslo výtisku: 6 Poznámky k výtisku: plzeňské vydání;
* Číslo stránky:[5]
* URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/28617838
Pravda (1/97178)
* Datum vydání ročníku: 1963 Číslo ročníku: 44
* Datum vydání výtisku: 14.9.1963 Číslo výtisku: 220 Poznámky k výtisku: plzeňské vydání;
* Číslo stránky:[1] Typ stránky: titulní strana
* URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/28461250
Kultura (1/2993)
* Datum vydání ročníku: 1960 Číslo ročníku: 4
* Datum vydání výtisku: 7.1.1960 Číslo výtisku: 1
* Číslo stránky:4
* URI: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18389220
Kalčíkúv román Král Šumavy vychází ze stejnojmenného filmu, který patřil k nejlepším dílům československých filmařů v sezóně 1959 - 1960.
Obyčejně je filmový divák zvědav, jak dopadla adaptace románu na filmovém plátně.
Střetávají se jeho představy hrdinů s představami filmového režiséra a mnohdy se rozcházejí, že je divák zklamán. Zde je tomu opačně. Diváci znají hrdiny Krále Šumavy. Pod Kotem si zcela jasně představují Radovana Lukavského, v Zemanovi vidí Valu,...jejich charaktery zůstaly v románu zachovány a také podstata příběhu se nemění...
Zdroj: ILLMAN, Zdeněk. Zápisník: časopis Hlavní politické správy československé lidové armády. Praha: Magnet-Press, 11.02.1961.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:f33be170-6848-11e5-ba32-5ef3fc9ae867
Český film objevuje hrdiny dneška
„KRÁL ŠUMAVY" — POTĚŠUJÍCÍ ÚSPĚCH NAŠÍ KINEMATOGRAFIE Léto roku 1948. Nad pohraniční vesnici u Vimperka však visí i za červnového dne závoj mlhy, drobně mží a kola přijíždějícího autobusu se noří do bláta, jež se směrem k hranicím mění v bezedný močál.
Z autobusu vystupuje mladý strážmistr SNB. Přijel posílit oddíl pohraničníků, kteří tu střeží jeden z nejnebezpečnějších úseků.
Kdysi tu přecházíval tajné hranice slavný pašerák Kilián, jemuž se přezdívalo "Král Šumavy". Dnes žije na druhé straně hranic, v Bavorech, a živí se údajně převáděním nepřátelských agentů a záškodníků do Československa.
Jednou, při služební pochůzce u hranic přistihne nový strážmistr s velitelem neznámého muže, který zahájí palbu. V přestřelce je zabit a někteří starousedlíci poznávají v mrtvole Kiliána, krále Šumavy.
Činnost záškodníků přesto neustává a dokonce vyvrcholí v zákeřných vraždách. Kdo je tedy skutečným vůdcem bandy, kdo je "král Šumavy"?...
To, že „Král Šumavy" nám objevil pravé skutečné hrdiny dneška - to je jeho přední zásluha...
Zdroj: Práce: Český deník v českých rukou. 15. Praha: 1959.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:41384780-50cb-11e7-80b4-001018b5eb5c
Jeden z nejobsažnější z článků byl uveřejněn v Hostu, viz ukázka níže:
Film a kniha
I když tomu často bývá naopak, v tomto případě předchází film stejnojmenné knize. Autor scénáře i literárního zpracování je samozřejmě tentýž...
Když ji v rámci své vojenské služby na začátku padesátých let objevoval spisovatel Rudolf Kalčík, rodák z divoké Podkarpatské Rusi, byla Šumava jiná, než za dob např. Karla Klostermanna. Byla to totiž divočina nejen přírodou, ale i životem (odsun Němců, hraniční pásmo, dobrodruzi ze všech koutů země,...)...
Čerpáno z: Hlavní název: Host: literární měsíčník. 30. Brno: Dušan Skála, 17.02.2014.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:0002be50-0a1c-11e5-ae7e-001018b5eb5c
Čerpat můžete také např. z doslovů nebo příspěvků v následujících knihách:
Film a dejiny. 2, Adolf Hitler a ti druzi - filmove obrazy zla / Petr Kopal (ed.). -- Vyd. 1.. -- Praha : Ustav pro studium totalitnich rezimu : Casablanca, 2009. -- 350 s. : il., portrety ; 24 cm. -- ISBN 978-80-87211-34-2 (Ustav pro studium totalitnich rezimu ; vaz.)
Kral Sumavy / Rudolf Kalcik ; doslov Otakar Bruna, Rudolf Franz, Jiri Prazak ; obalka, vazba a graf. uprava Pavel Rajsky. -- 13. vyd. (v NV 8. vyd.). -- Praha : Nase vojsko, 1988. -- 223 s. : fot. ; 21 cm. -- (Vaz.) : 21 Kcs
Kral Sumavy / Rudolf Kalcik ; doslov Jaromira Nejedla ; typografie Rostislav Vanek. -- 12. vyd. (v Cs. spis. 3. vyd.). -- Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1986. -- 220 s. ; 20 cm. -- (Vaz.) : Kcs 19,00
Kral Sumavy / Rudolf Kalcik ; medailon o autorivi naps. Jaromira Nejedla ; kresby Cyril Bouda. -- 1. vyd., v Cs. spis. 2. vyd.. -- Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1983. -- 221 s. ; 19 cm. -- (Vaz.) : Kcs 19,00
Kral Sumavy : podle lit. scenare stejnojm. filmu (R. Kalcik. F.A. Dvorak a K. Kachyna) / Rudolf Kalcik ; il. Pavel Brom a Miroslav Hucek. -- 7. vyd.. -- Praha : Mlada fronta, 1967. -- 197, [2] s. : [8] s. obr. pril. ; 8. -- (Broz.) : Kcs 13,00
Pro zajímavost:
Je to teprve pár let, kdy historici odkryli tajemství pravého Krále Šumavy. Legendárním převaděčem nebyl z filmu známý Kilián, ale Josef Hasil. Nezemřel však kulkou pohraničníků, jako filmový hrdina. O víkendu oslavil devadesátiny.
Králem Šumavy nazývali Josefa Hasila podle zápisů v archivech sami pohraničníci a StB. Byl pro ně noční můrou. Ze všech převaděčů nejvíce riskoval, vyvázl i z přestřelek a převedl z totalitního Československa na Západ desítky lidí.
O Králi Šumavy natočil Karel Kachyňa podle předlohy Rudolfa Kalčíka stejnojmenný film. O Hasilovi tam není ani slovo. Tehdejšímu politickému zřízení se nehodilo do krámu, že americkým agentem je bývalý pohraničník. Proto označili za Krále Šumavy německého pašeráka a převaděče Franze Nowotneho, zvaného Kilián. „Můj otec pracoval u ozbrojené ostrahy železnic a s Hasilem se znal. Řekl mi, že ten film je snůška nesmyslů,“ uvedl Vladimír Fišpera ze Čkyně. To potvrdil i sám Hasil: „Přes žádné močály jsme nechodili, jak se uvádělo. To by byla jistá sebevražda.“ Kdo je Hasil?
Pohraničník Josef Hasil pomáhal lidem k útěku z totalitního Československa. Byl za to odsouzen na 9 let. Po roce v mosteckých dolech utekl a stal se agentem-chodcem. Tehdy začala jeho kariéra Krále Šumavy. Pracoval pro americkou výzvědnou službu a do roku 1953 převáděl lidi do Bavorska. Po vzniku železné opony odjel do USA a pracoval v automobilce. Nyní si užívá důchodu v Chicagu.
Víte, že?
- Na 9 let za mříže odsoudil Hasila vojenský prokurátor Karel Vaš (†96), který poslal na smrt Miladu Horákovou?
- Hasil vodil uprchlíky v noci v mlze i vánici po několika trasách. Jeho teritoriem byla Zvonková, České Žleby, Nové Údolí a hřbet od Třístoličníku přes Plechý a Trojmezí.
- Kvůli vazbám na Hasila skončilo před komunistickým soudem 96 lidí.
- Za pohřeb Hasilovy matky skončil mladý kněz Miloslav Vlk jako myč oken. Dnes je kardinálem.
- Josefu Hasilovi udělil v roce 2001 prezident Václav Havel (†75) Medaili Za Hrdinství.
Bude nový film
Slavný film Král Šumavy z roku 1959 byl poplatný době. Film měl úspěch, viděly ho čtyři miliony lidí. V současné době natáčí se skutečným Králem Šumavy Hasilem dokument HBO. Seriál o životě legendárního převaděče připravuje i režisér Radim Špaček. Podkladem pro scénář je knižní bestseller Návrat Krále Šumavy od Davida Jana Žáka.
Král Šumavy měl za sebou 2 000 přechodů.
Podle výpovědi agenta, který s Kiliánem Nowotnym absolvoval poslední cestu, Král Šumavy tvrdil, že to je jeho dvoutisící přechod hranic. Odborníci tvrdí, že je to možné, pokud počítal i přechody před válkou. Nowotny totiž pocházel z pašerácké rodiny.
Ležel komunistům v žaludku - Kilian Nowotny zemřel ve věku 71 let v roce 1977 v Bavorsku. Už v roce 1957, tedy několik let poté, co jako převaděč skončil, na něj StB neúspěšně spáchala atentát.
Nowotny nebyl jediný, komu se říkalo Král Šumavy. Tímto převaděčským titulem bylo označováno více lidí. Jedním z nich je i Josef Hasil, který operoval kolem Českých Žlebů. O Hasilovi vznikl dokonce román. Nyní je mu 93 let a žije v USA.
Zdroj: Autor Jiří Kratochvíl. Výlet za Králem Šumavy. Projděte si trasu slavného převaděče.
6. července 2017
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
12.12.2018 13:18