citování, Harvardský styl
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda pokud používám Harvardský styl citování je nutné uvádět i stranu, nebo je to nutné pouze u přímé citace? Dále jak v tomto stylu citovat internetové zdroje které nemají autora? Poslední dotaz se týká obrázků, grafů apod. u nich zdroj píši stejně? tzn.jen autor a rok? A v případě číselných citací tedy pouze číslo - "zdroj: (1)"?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pro správný zápis bibliografických odkazů a seznamů citací Vám doporučujeme použít metodickou příručku, která teoreticky komentuje a příklady také prakticky přibližuje normy ČSN 690  a ČSN 690-2.  Příručku naleznete na adrese http://www.citace.com/soubory/csniso690-interpretace.pdf.
K Vašim dotazům - dle uvedeného materiálu se jméno tvůrce a rok vydání citovaného zdroje uvádí v textu v kulatých závorkách. Lokace citace ve zdroji (rozsah stran, ze kterých bylo citováno) se uvádí do kulatých závorek za rok. Pokud nemá dokument autora (fyzická osoba), je potřeba si uvědomit, jak by vypadala bibliografická citace - tzn. jako autor uvedena korporace, stát či je místo autora uveden přímo název dokumentu (tyto případy také naleznete v odkazovaném dokumentu). Citace obrázků a grafů - i zde se domníváme, že jsou citace stejné, tedy uvést autora obrázku, rok a strana.
Nejsme si jisti, co přesně máte na mysli číselnými citacemi - citace formou číselného odkazu? I to naleznete v příručce.
Pokud byste zde nenašla návod pro citaci např. specifických dokumentů, doporučujeme Vám obrátit se na vedoucího Vaší práce a s ním se domluvit, jak nejlépe tyto tituly ocitovat.
Služba Ptejte se knihovny již zodpovídala dotazy týkající se citací i Harvardského systému, můžete se tedy podívat do archivu služby, zda by se Vám hodila některá z odpovědí, např. http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/citace-harvardsky-system-citovani, http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2013/citace-webove-stranky-v-textu, http://www.ptejteseknihovny.cz/search?SearchableText=citace
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2014 10:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu