Citační analýza
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi, prosím, objasnit, kdo u nás
provádí citační analýzu a jakým způsobem se to v praxi dělá? Existuje nějaké
světové středisko, které se touto problematikou zabývá?
Můžete mě třeba jen nasměrovat na stránky, kde se dozvím víc?
Děkuji Vám
Odpověď
Dobrý den,
u nás se citační analýze věnuje Akademie věd:
http://www.lib.cas.cz/cs/online-databaze/web-of-knowledge. Pro více informací se, prosím, obraťe na kolegy z knihovny Akademie věd, kteří Vám jistě poskytnou přesnější  informace (http://www.lib.cas.cz/index.php?page=016).
Mezi světová střediska patří Web of Knowledge a Scopus  - bibliografické a citační databáze, a také Gogole Scholar (http://scholar.google.cz/intl/cs/scholar/about.html).
Můžete si přečíst odpovědi na dotazy s tématem impakt/impact faktoru v Archivu Ptejte se knihovny.
Dále Vám doporučuji k přečtení např. tyto články:
*Hercová, Jana. Citační analýzy jako nástroj hodnocení národů v kontextu světové a evropské vědy. In: Informace na dlani. Praha : Albertina icome Praha, c2004. ISSN 1214-1429.
(http://www.inforum.cz/pdf/2004/Hercova_Jana.pdf).
*Špála, Milan. Impakt faktor : dobrý sluha, ale špatný pán. In: Ikaros [online]. Roč. 10, č. 4 (2006). ISSN 1212-5075.
(http://www.ikaros.cz/node/3293).
*Tomanová, Hana. Web of Knowledge 2009. In: Informace : Knihovna Akademie věd ČR. Roč. 18, č. 2 (2009), s. 18-25. ISSN 1210-8502.
(http://www.lib.cas.cz/cs/vydano-avcr/informacni-bulletin/).
*Vavříková, Lucie. Citační databáze Web of Science a další produkty Thomson Reuters pro hodnocení vědeckých výstupů - aktuální novinky. In: Ikaros [online]. Roč. 13, č. 4 (2009). ISSN 1212-5075.
(http://www.ikaros.cz/node/5372).
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 09:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu