Citácia z licencovaného zdroja
Text dotazu
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať na postup ohľadom citácie elektronického článku získaného prostredníctvom licencovanej databázy. U článku sú údaje ako ISSN, ročník, príp. vydanie. Mám teda postupovať akoby sa jednalo o článok v periodiku + pridať časť [online][cit.2009-01-01], alebo citovať ako webovú stránku? Keďže sa nejedná o voľne prístupný zdroj, udávať URL adresu, alebo radšej databázu, z ktorej sa článok získal + ak je uvedené ID článku, príp. Accession Number? Ďakujem
Odpověď
Dobrý den, citování elektronických dokumentů se řídí podle normy ČSN ISO 690-2: Bibliografické citace. Část 2: Elektronické dokumenty nebo jejich části.
Pokud je článek dostupný prostřednictvím online databáze a periodikum, ve kterém je obsažen, vychází i v tištěné podobě, pak se cituje podle pravidel pro článek z tištěného seriálu. Domníváme se však, že možnost přístupu k článku v rámci databáze by bylo vhodné zmínit v poznámce (Dostupný také online, z WWW apod.), zároveň uvést její URL. Dle našeho názoru není nutné Accession Number článku uvádět.
V případě, že časopis existuje pouze v elektronické podobě, pak je nutné citaci článku doplnit o některé povinné údaje pro elektronické dokumenty:
druh média (nosiče), přístup ke zdroji (povinný u všech el. zdrojů), verze (nutné u počítačových programů), datum aktualizace, datum citace.
Citace pak vypadá např. takto:
BENETT, Scott. Authors rights. Journal of electronic publishing (JEP) [online]. Dec. 1999, vol. 5, iss. 2. [cit. 1999-12-31]. Dostupné z <http://www.press.umich.edu/jep/>. ISSN 1080-2711.
Podrobnější informace získáte prostudováním samotné normy nebo následujících
stránek:
http://www.boldis.cz/citace/citace1.pdf - metodika a obecná pravidla
http://www.boldis.cz/citace/citace2.pdf - příklady
http://www1.cuni.cz/~brt/bibref/bibref.html
http://www.citace.com/ - obsahuje také generátor citací.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.12.2009 13:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu