-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, měl bych menší prosbu ohledně citace videa z youtube. Používám citační manuál APA, ale ohledně citace videa jsem toho moc nenašel. Cituji video, které neznámý autor nahrál na youtube, ale ve videu mluví přímo osobnost v daném oboru, která je autorem důležitých myšlenek, které já potřebuji citovat. Mám tedy jako autora uvést kanál (tedy toho, kdo video nahrál), nebo člověka, který ve videu mluví a jehož myšlenky cituji? Velmi děkuji.
Dobrý den,
v poslední době jsou sociální média čím dál informačně bohatší.
Bibliografické citace z těchto "nových" médií se tak v odborných textech objevují čím dál častěji.
K tvorbě takové citace můžete použít model pro citování příspěvků. Do pole názvu lze v případě např. facebookového statusu vložit několik prvních slov z textu/projevu. Pamatujte však na to, že právě např. Facebook status můžete citovat pouze u veřejných profilů nebo skupin. Má-li uživatel nastaveno soukromí statusu, musíte nejdříve získat jeho souhlas.
U citace z Youtube je vhodné uvést kanál, ze kterého příspěvek pochází.
Správná citace z Youtube by tedy vypadala např. takto:
Steve Jobs and Steve Ballmer. In: Youtube [online]. 27.02.2007 [cit.
2011-05-25]. Dostupné z: http://youtu.be/dR8SAFRBmcU. Kanál uživatele RobinZwama.
Další příklady citování ze sociálních sítí:
NEČAS, Petr. [Koaliční smlouva trvá...] In: Facebook [online]. 16. května
2011 21:07 [cit. 2011-05-26]. Dostupné z:
http://www.facebook.com/petr.necas.ods/posts/215712668447053
ESPOO. [Kdo by to byl rekl...] In: Twitter [online]. 15 May 2011 [cit.
2011-05-26]. Dostupné z:
http://twitter.com/#!/espoo/status/69865967194357760
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
05.02.2018 08:00