-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s citací do bakalářské práce z chemické oblasti. Citovat máme v Harvardském stylu a problém mám zejména u časopiseckých online zdrojů. Pročítala jsem různé návody a nejsem si jistá, zda se rok vydání píše hned za autora a pak ještě znovu k číslu časopisu, nebo se rok píše pouze za jméno autora.
Jedná se například o tuto citaci:
ARTL, A. et al. Role of serum amyloid A during metabolism of acute-phase HDL by macrophages. Arteriosclerosis, thrombosis and vascular biology. 2000, 20 (3), 763 – 72.
ARTL, A. et al. 2000. Role of serum amyloid A during metabolism of acute-phase HDL by macrophages. Arteriosclerosis, thrombosis and vascular biology. 2000, 20 (3), 763 – 72.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
návod, jak postupovat během citování a jak používat harvardský styl, naleznete v dokumentu "Bibliografické odkazy a citace dokumentů dle ČSN ISO 690 (01 0197) platné od 1. dubna 2011", který je volně dostupný na adrese http://www.citace.com/CSN-ISO-690.pdf, resp. na webových stránkách http://www.citace.com/.
Zde se píše:
Bibliografické citace jsou uspořádány v seznamu v abecedním pořadí podle příjmení autorů. Rok vydání se u této metody neuvádí až za nakladatele, ale přímo za tvůrce po čárce. Jako datum vydání se uvádí pouze přesnější datum, je-li známé.
Př.:
HOLÁ, Jana, 2006. Interní komunikace ve firmě. Brno: Computer Press. ISBN 80-251-1250-0.
McQUAIL, Denis, 2002. Úvod do teorie masové komunikace. Vyd. 2. Praha: Portál. ISBN 80-7178-714-0.
ŠULEŘ, Oldřich, 2009b. 100 klíčových manažerských technik: komunikování, vedení lidí, rozhodování a organizování. Brno: Computer Press. ISBN 978-80-251-2173-3.
Obdobné to bude u online zdrojů. Datum "vydání", lépe řečeno zveřejnění informace na webu, se napíše ihned za autora. K číslu časopisu pak se napíše do hranatých závorek datum, kdy jste uvedený zdroj citovala. Toto datum a datum za autorem tak může být zcela odlišné.
Příklady:
ČAPEK, Karel, 2004. R.U.R. [online] Release Date: August 2, [cit. 13.6.2011]. Dostupné z: http://www.gutenberg.org/ebooks/13083
ElectroScope, 2010 [online]. č. 4 [cit. 27.6.2011]. ISSN 1802‑4564. Dostupné z: http://147.228.94.30/index.php?id=31:islo‑42010
ALLEN, Robert B., 2011. Model‑Oriented Scientific Research Reports. D‑Lib Magazine [online]. May/June, 17(5/6) [cit. 6.5.2011]. ISSN 1082‑9873. Dostupné z: doi:10.1045/may2011‑allen BRATKOVÁ, Eva, 2010. Co přináší třetí vydání mezinárodní normy ISO 690:2010. Ikaros [online]. 14(9) [cit. 02.06.2011]. ISSN 1212‑5075. Dostupné z: http://www.ikaros.cz/node/6358
Dotaz ještě můžete konzultovat s vedoucím Vaší bakalářské práce, který by Vám měl být v těchto ohledech nápomocný.
Zajímavé odkazy:
http://www.citace.com/CSN-ISO-690.pdf
https://sites.google.com/site/novaiso690/priklady-harvardsky-system-jmeno-datum/elektronicke-zdroje-harvardsky-system
https://sites.google.com/site/novaiso690/metody-citovani)
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
24.06.2016 09:15