citace nevydaného dokumentu
Text dotazu
Dobrý den, prosím o radu, kterak mám uvést Kroniku Městské knihovny ve Voticích do použité literatury v mé bc. práci? Do kroniky je každý rok zapsáno pár údajů, nemá přesný název, rok vydání, ISBN, prostě nic.
Odpověď
Dobrý den, není mi to zcela jasné z formulace Vašeho dotazu, ale zdá se, že se jedná o zdroj, který nebyl vůbec publikován. Podle knihy "Úvod do archivnictví pro historiky"  neexistuje pro citaci archivního materiálu jednotná schválená a přijatá norma, norma ISO 690 (http://www.boldis.cz/citace/citace.html) se vztahuje na citování publikovaných dokumentů. Hlavní zásadou citování archivního materiálu  je, aby bylo možné každý citovaný dokument bez potíží v archivu a  ve fondu nalézt a identifikovat, při citaci je nutné postupovat od širšího pojmu k užšímu.
Zmínku o pravidlech citování nepublikovaných zdrojů jsem našla v Metodologických pokynech pro zpracování písemných prací v oboru teologie (http://www.ktf.cuni.cz/KTF-374.html): "V případě nepublikovaných, zejména archivních materiálů se uvádí příjmení a jméno autora (pokud je zjistitelné), název dokumentu, datum a místo vzniku, typ dokumentu (dopis, bakalářská práce apod.), místo, kde je uložen, (město, jméno archivu, název fondu, krabice) včetně signatury knihovny anebo archivu. Je třeba uvést, že se jedná o nepublikovanou práci. Jestliže se jedná o dokument už digitalizovaný, má to být uvedeno. Jestliže se cituje diplomová, disertační práce apod., pak kromě obvyklých údajů se uvádí název vysoké školy, fakulty a institutu". Vzory:
Praha, Národní archiv, fond Klement Gottwald, sv. 47, f. 117: Zápis ze schůze církevní šestky (3. května 1950).
Kronika farnosti sv. Gotharda v Praze (bez autora), CD-ROM, Archiv farnosti sv. Gotharda, Praha 6 - Bubeneč. Nepublikováno.
HORÁK Karel: Názor Tomáše Garrigue Masaryka na funkci náboženství v občanské společnosti (diplomová práce obhájená na KTF UK) Praha 2006.
Více informací v této otázce Vám mohou poskytnout kolegové v Knihovně knihovnické literatury (http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page=04_knihovna_knihovnicke_literatury.htm&PHPSESSID=86d35884661515490062c94d4c3742e7).
Zdroje:
BARTOŠ, Josef ; CHOBOT, Karel. Úvod do archivnictví pro historiky. Olomouc :
Univerzita Palackého, 2000. s. 78-80
http://www.ktf.cuni.cz/KTF-374.html.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2009 15:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu