citace dokumentu z internetu
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal jak právně citovat elektronicky vydané scriptum, které však nemá číslo ISBN. Konkrétně se jedná o
https://www.umel.feec.vutbr.cz/[…]/AD_DA_scripta.pdf
Odpověď
Dobrý den,
na dotazy k citování různých materiálů, jsme odpovídali několikrát. Doporučujeme podívat se do archivu (uložiště) dotazů služby Ptejte se knihovny, http://www.ptejteseknihovny.cz/archiv.
Ukázka např.: http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2012/jak-citovat/?searchterm
Norma ISO 690 a ISO 690-2
Česká verze mezinárodní normy stanoví pravidla citování v seznamu použité literatury a pravidla odkazování v textu. Norma má dvě části:
ČSN ISO 690 - ČSN ISO 690 Bibliografické citace. Obsah, forma a struktura
.              pro tradiční tištěné publikace - monografie a jejich části, časopisecké články, příspěvky do monografií (např. sborníků z konferencí) a patentových dokumentů
ČSN ISO 690-2 Bibliografické citace. Část 2: Elektronické dokumenty nebo jejich části
.              pro elektronické publikace - monografie, databáze a počítačové programy a jejich části, elektronické seriály (časopisy) a jejich části (články), elektronické nástěnky, diskusní fóra, elektronické zprávy aj., a to jak pro online dokumenty, tak pro elektronické publikace dostupné na fyzických nosičích
Norma definuje :
. obecná pravidla pro psaní údajů bibliografických citací (autor, název, vydání,.) . formální úprava a struktura citací (v jakém pořadí a v jaké formě se zapisují) . povinné a nepovinné údaje . uspořádání soupisu bibliografických citací a metody odkazů Strukturování bibliografických záznamů podle ISO 690 a ISO 690-2
- praktické příklady (převzato z Bratková, 2007 a Nedomová, 2007):...
Užitečné stránky, které se citováním zabývají, včetně příkladů, lze nalézt také na internetu, např.:
http://www1.cuni.cz/~brt/bibref/bibref.html
http://knihovna.vsb.cz/kurzy/citace/index.html
http://www.boldis.cz/citace/citace1.pdf
http://www.boldis.cz/citace/citace2.pdf
http://www.citace.com/ (nabízí také generátor citací).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2014 17:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu