Císařovy nové šaty
Text dotazu
Vážená paní, vážený pane, pohádka "Císařovy nové
šaty" mě nepřestává uchvacovat svým nadčasovým námětem s přesahem do života
dospělých. Chtěl jsem se zeptat, jestli se dá někde vystopovat původ tohoto
námětu? Je původu lidového nebo umělého? Kdo tuto pohádku první zpracoval a
z přibližně jakých zdrojů vycházel? Děkuji Vám za ochotu, píli a laskavost
při hledání odpovědi na tento dotaz.
Odpověď
Dobrý den,
nejvíce informací jsme k danému tématu nalezli na stránkách anglické Wikipedie. Zde je uvedena citace z knihy: Bredsdorff, Elias (1975). Hans Christian Andersen: The Story of His Life and Work, 1805-75. London: Phaidon Press Ltd.ISBN 0-7148-1636-1, která se vztahuje k původu pohádky Císařovy nové šaty. H.CH. Andersen četl podobný příběh v německé knize "So ist der Lauf der Welt". Námět dané pohádky je ovšem mnohem starší. V psané podobě se objevuje v díle Juana Manuela (1282 - 1349): Libro de los ejemplos del conde Lucanor y de Patronio. Jedná se o knihu 51 krátkých příběhů. Inspiraci při psaní hledal Juan Manuel u klasických autorů (např. Ezopa) a v arabských a židovských lidových příbězích.
Další upřesňující informace k jednotlivým námětům, které byly použity v knize Libro de los ejemplos del conde Lucanor y de Patronio, by mohly být uvedeny v předmluvě či poznámkách českého překladu:
* MANUEL , Juan. Hrabě Lucanor. /Ze špan. orig. El conde Lucanor přel., předml. i pozn. naps. Luděk Kult/. Praha : SNKLHU, 1961.
Do knihy nemůžeme bohužel v současné době nahlédnout, neboť je půjčená mimo budovu NK ČR.
Použité zdroje a literatura:
* http://en.wikipedia.org/wiki/The_Emperor%27s_New_Clothes
*
http://en.wikipedia.org/wiki/Libro_de_los_ejemplos_del_conde_Lucanor_y_de_Pa
tronio
* RAK, Jan. Hans Christian Andersen a jeho pohádky. 1. vyd. Praha : Orbis, 1955.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.02.2010 10:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu