církevní nakladatelství
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych vědět které byly za
socialismu domácí církevní nakladatelství(oficiální), případně exilové, nebo
která nakladatelství vydávala církevní literaturu. Dále která církevní
periodika(oficiální) vycházela a kdo je vydával.Ještě bych prosil o
doporučení na nějakou literaturu, která by se týkala nakladatelské politiky
církevní literatury za socialismu. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v lednu roku 1953 vzniklo sloučením několika církevních nakladatelství (Blahoslav, Česká katolická charita, Kalich) Ústřední církevní nakladatelství. Jakožto zařízení Ministerstva kultury ČSR mohlo vydávat jen státem povolenou náboženskou literaturu. Vedle omezeného počtu knižní produkce vydávalo několik církevních novin a časopisů (Katolické noviny Český bratr, Český zápas, Jednota bratrská, Kostnické jiskry, Teologická revue, Věstník židovských náboženských obcí apod.). Zaniklo po roce 1990. V zahraničí fungovalo několik exilových nakladatelství se zaměřením na církevní literaturu - například nakladatelství: Archa, Edice Pravdy, Izmael, Křesťanská akademie, Opus bonum aj. Více informací o jednotlivých nakladatelstvích naleznete v publikacích:
* HALADA, Jan. Encyklopedie českých nakladatelství 1949-2006. 1. vyd. Praha : Libri, 2007. ISBN 978-80-7277-165-3 (váz.).
* ZACH, Aleš. Kniha a český exil 1949-1990 : bibliografický slovník nakladatelství, vydavatelství a edic. 1.vyd. Praha : Torst, 1995. ISBN 80-85639-62-9.
Jaká periodika byla vydávána od roku 1952 do roku 1975, je možné zjistit z bibliografie novin a časopisů nazvané: Noviny a časopisy v českých krajích... Přehled jednotlivých svazků naleznete v Online katalogu Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc . Do bibliografie novin a časopisů je možné nahlédnout v Referenčním centru NK ČR v Klementinu.
Pro ukázku zde uvádíme církevní periodika z let 1955 - 1957: Český bratr, Sbírka kázání pro čtené služby boží, Český zápas, Duchovní pastýř, Hlas pravoslaví, Jednota bratrská, Hesla Jednoty bratrské, Katolické noviny, Kostnické jiskry, Křesťanská revue, Náboženská revue církve československé, Pravoslavnaja mysl, Protestant Churches in Czechoslovakia, Die protestantischen Kirchen in der Tschechoslowakei, Přítel lidu, Przyjaciel ludu, Věstník židovských náboženských obcí v Československu. Ověřovat vydavatele a další informace k periodiku je možné přes Online katalog Národní knihovny, Souborný katalog ČR - seriály: http://sigma.nkp.cz/F/ či Jednotnou informační bránu: http://www.jib.cz/ .
Ve výběrové článkové databázi ANL (Články v českých novinách, časopisech a sbornících): http://sigma.nkp.cz/cze/anl jsme k danému tématu dohledali například následující články:
* BAJER, Pavel. Křesťanské publikace komunistům nevoněly. Katolický týdeník. roč. 10, č. 45 (1999), s. 2. ISSN 0862-5557.
* SŮVA, Jiří. Katolické noviny v době nesvobody : rozhovor s bývalým šéfredaktorem KT Jiřím Sůvou. Katolický týdeník. roč. 19, č. 1 (20080101), s. 4. ISSN 0862-5557. (dostupný také na: http://www.katyd.cz/index.php?cmd=page&type=11&article=5673 ) Další články můžete dohledávat ve výše zmíněné online databázi (články z periodik vydávaných od roku 1991 do současnosti), ve výběrové tištěné článkové bibliografii: Články v českých časopisech (pro roky 1953 - 1990).
Tištěné článkové bibliografie jsou dostupné v Referenčním centru NK ČR. Pro roky 1945 - 1952 byla vytvořena Retrospektivní článková bibliografie 1945-1952. Více informací viz: http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm .
Články o československých nakladatelstvích by mohly být zařazeny také do Bibliografie československého knihovnictví (viz. Online katalog NK ČR a Naskenované katalogy (KATIF): www.katif.cz (Generální katalog III. K - Kleš, Kaš-Katalog; hledat pod katalog - bibliografický) Prohlédnout můžete i katalog Katolické teologické fakulty UK: http://www.ktf.cuni.cz/KTF-36.html .
Národní archiv vlastní fond Ústředního církevního nakladatelství z let 1970 - 1990. Bohužel, tento fond je označen jako nezpracovaný, nepřístupný.
(Ministerstvo vnitra ČR - archivnictví: http://www.mvcr.cz/clanek/archivni-fondy-a-sbirky-v-ceske-republice.aspx .
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.03.2009 12:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu